Medicii psihiatri şi Casa de Asigurări de Sănătate din Tulcea doresc modificarea Contractului cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale din acest an, astfel încât fie aceştia, fie medicii de familie să poată prescrie reţete persoanelor suferinde.
Preşedintele Patronatului de Servicii Medicale, Clinice şi Paraclinice şi de Recuperare din România (PSMCPRR), Mihai Tatu, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că noul Contract cadru le permite celor cinci medici psihiatri din judeţ să semneze doar două prescripţii pe oră. „Asta înseamnă că mai mult de jumătate din cei peste 3.000 de bolnavi cronici cu afecţiuni psihice din judeţ rămân fără reţete şi sunt obligaţi să-şi cumpere medicamentele din venituri proprii. Populaţia însă nu şi le permite, iar în condiţiile date suntem expuşi unor comportamente agresive. Lipsa tratamentelor are drept efect agravarea bolii şi internarea pacienţilor, ceea ce presupune costuri mult mai mari”, a afirmat Mihai Tatu.
Dacă la cabinetul său lunar erau consultaţi 1.600 de persoane, de la începutul lunii acesta a emis reţete pentru circa 130 de pacienţi. „Judeţul Tulcea este, începând din acest an, judeţ pilot pentru depistarea precoce a depresiei şi suicidului. Tulcea, un oraş fără universitate de specialitate, este la acelaşi nivel cu Bucureştiul, Clujul, Iaşiul şi se recunoaşte astfel profesionalismul nostru, dar noi nu putem să ne bucurăm din cauza acestui contract cadru”, a afirmat Mihai Tatu.
Până în prezent, conform prevederilor legale, mai multe persoane cu probleme psihice au fost trimise la medicii de familie care nu au avut însă dreptul de a elibera reţete pentru procurarea de medicamente neurotrope. Totuşi, unii medici au încălcat prevederile contractului cadru şi au fost sancţionaţi de CAS care i-a obligat să achite contravaloarea medicamentelor prescrise, potrivit preşedintei Asociaţiei Medicilor de Familie din judeţ, Doina Isac.
De altfel, medicii psihiatri, cei de familie şi conducerea CAS au înaintat Ministerului de Sănătăţii un memoriu privind această situaţie. „Având în vedere faptul că, începând cu data de 1 aprilie 2013, asiguraţii nu mai pot beneficia de medicamente cu şi fără contribuţie personală pentru boli cronice (afecţiuni psihice, neurologice), vă rugăm să aveţi în vedere modificarea actelor normative”, se arată în memoriul semnat de preşedintele CAS Tulcea, Eugenia Vasile, şi transmis ministerului de resort.
Până în momentul de faţă, nu s-a primit vreun răspuns, iar medicii se tem de agravarea situaţiei, cu atât mai mult cu cât printre pacienţii lor se numără şi persoane cu interdicţii impuse ca urmare a săvârşirii unor fapte reprobabile.
Costul mediu lunar al unui tratament de care beneficiază un bolnav cronic este de circa 600 de lei, internarea unui pacient costând statul cel puţin 1.300 de lei pe lună. Anual, la nivelul judeţului Tulcea, potrivit preşedintelui PSMCPRR, Mihai Tatu, cei cinci medici psihiatri emit circa 30.000 de prescripţii medicale. AGERPRES