zilele_onicomicozei.jpgClinica de Dermatologie a Spitalului „Sf. Spiridon” Iași și Uniunea Dermatologilor Ieșeni, sprijiniți de compania Angelini Pharmaceuticals, au lansat pe 14 mai campania regională de educare și prevenție a onicomicozei, acțiune numită „Zilele Onicomicozei”.
Campania include o serie de consultații gratuite pe care medicii dermatologi ieșeni le oferă pacienților, indiferent dacă sunt sau nu asigurați, în vederea diagnosticării onicomicozei. Consultațiile se pot realiza în urma unei programări telefonice la numarul 0727 655 555 pe întreaga durată a campaniei, de luni până vineri, până pe 24 mai, între orele 09.00 – 18.00.

Onicomicoza este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale unghiei la nivel mondial. „Dacă ținem cont de cifrele furnizate de literatura de specialitate, aflăm că este o boală care afectează aproximativ 18 – 20% din populație la nivel mondial. Din punctul nostru de vedere, este o afecțiune sub-diagnosticată. Neavând simptomatologie extrem de acută, pacienții au tendința de a o ignora. În fiecare zi aceștia ajung la dermatolog cu alte boli și constatăm de fapt că au și onicomicoză. Aproximativ 50% dintre pacienții clinicii noastre suferă de această boală”, a declarat Conf. Dr. Laura Gheucă Solovăstru în cadrul conferinței de lansare.

Deși nu este o afecțiune care să pună în pericol viața pacienților, onicomicoza constituie o importantă problemă de sănătate publică, datorită răspândirii sale, a impactului negativ important asupra stării generale și a morbidităților asociate.

„Onicomicoza este o afecțiune cronică, care nu se vindecă de la sine, fără tratament. Dacă o ignorăm și ea ne va ignora. O alta caracteristică importantă este faptul că este contagioasă. O unghie afectată va duce către o altă unghie afectată și tot așa. În plus, ea se poate răspândi extrem de rapid și la alte persoane din familie, la colegi sau prieteni”, a continuat Conf. Dr. Laura Gheucă Solovăstru, coordonatorul științific al acestui program educativ.

Zilele_Onicomicozei_2.jpg

Onicomicoza poate fi recunoscută destul de ușor, datorită schimbării culorii unghiilor, prin pierderea transparenței și îngroșarea lor sau prin desprinderea de vârful degetelor și caracterul sfărâmicios. Toate aceste schimbări ale aspectului normal sunt rezultatul infecțiilor micotice, denumite onicomicoză. Onicomicoza nu va trece niciodată de la sine, fără tratament. Există lacuri de unghii cu rol antimicotic local, care se îndepărtează printr-o simplă spălare a unghiilor și necesită doar o singură aplicare pe zi.

„Este foarte important ca oamenii să înțeleagă ce este onicomicoza, cum se răspândește și cum poate fi tratată. Sperăm ca prin acest proiect de educație și prevenție să aducem la medicii dermatologi cât mai mulți dintre pacienții care nu au resursele financiare pentru un consult de specialitate sau pe cei care nu sunt convinși că ar avea nevoie de unul. Mesajul nostru este următorul: onicomicoza este o boală. Este o boală larg răspândită și de care nu trebuie să vă fie rușine. Iar acum există tratamente noi și eficiente care permit vindecarea completă și rapidă” a declarat coordonatorul științific al programului de educare și prevenție „Zilele Onicomicozei”, Conf. Dr. Laura Gheucă Solovăstru.

Programul se derulează cu suportul colegilor din Clinica de Dermatologie a Spitalului Clinic de Urgențe „Sf. Spiridon” și al membrilor Uniunii Dermatologilor Ieșeni, cu sprijinul companiei Angelini Pharmaceuticals. Pentru detalii legate de acest program puteți lua legătura cu Conf. Dr. Laura Gheucă Solovăstru la telefon 0722321377.