Medicii care asigură liniile de gardă la spitalele din municipiile Slatina şi Caracal au refuzat să semneze contracte de muncă pentru gărzile suplimentare, o notificare despre această situaţie fiind transmisă de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Olt la Ministerul Sănătăţii, potrivit şefei direcţiei judeţene, Talia Cincă.
Aceasta a declarat că instituţia pe care o reprezintă a transmis Ministerului Sănătăţii o notificare primită de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina şi de la Spitalul Municipal Caracal privind nesemnarea de către medici a contractelor ce vizează gărzile suplimentare.
„Medicii de la spitalele din Slatina şi Caracal au refuzat să semneze contracte pentru a efectua gărzi suplimentare deoarece sunt nemulţumiţi de grila de plată a acestor gărzi. Medicii sunt nemulţumiţi că plata gărzilor suplimentare se va face raportat la nivelul salariilor din 2009 şi nu la cel actual. De la Spitalele din Balş şi Corabia nu au fost primite notificări referitor la contractele pentru gărzi suplimentare, dar acolo liniile de gardă sunt puţine”, a spus Talia Cincă.
Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, Elena Vişan, a declarat că medicilor le-au fost puse la dispoziţie contracte pentru gărzile suplimentare în ziua precedentă şi dacă medicii erau de acord să le semneze urmau să se întoarcă semnate.
„Sunt 160 de medici care efectuează gărzi, am distribuit 160 de contracte, nu avem vreunul semnat până acum. Am informat DSP despre această situaţie deoarece de vineri ar putea apărea probleme. Mai întâi la Anestezie şi Terapie Intensivă, unde vineri se încheie perioada în care medicii fac gărzile obligatorii, iar de săptămâna viitoare pe celelalte secţii. După ce vor fi epuizate orele de gardă obligatorii lucrurile se pot bloca. Problema cred că poate fi rezolvată numai la nivel de minister. Noi nu putem obliga medicii să semneze aceste contracte”, a declarat Elena Vişan.
Cei mai mulţi medici din România (87%) care efectuează gărzi au refuzat sau intenţionează să refuze încheierea Contractelor Individuale de Muncă (CIM) pentru gărzile suplimentare dacă nu le sunt acordate toate drepturile, aşa cum au fost solicitate în mod public, reiese dintr-un sondaj comandat de Federaţia „Solidaritatea Sanitară” şi dat publicităţii marţi. Raportul de cercetare cu titlul „Evaluarea protestului medicilor care efectuează gărzi din perspectiva oportunităţii obţinerii drepturilor solicitate” s-a desfăşurat pe un eşantion format din 1.000 de medici care efectuează gărzi. AGERPRES