Reproduktīvās veselības klīnikas „Mama Rīga” telpas.

Organizaţiile reprezentative ale medicilor de familie şi ale celor din ambulatoriile de specialitate din judeţul Braşov consideră „inacceptabile” recentele propuneri legislative privind finanţarea serviciilor prestate de asistenţa medicală primară şi cea din ambulatorii şi solicită revenirea la valorile puncte contractate până în prezent, luând în calcul inclusiv acţiuni de protest în perioada imediat următoare.

Cele două organizaţii susţin că atât asistenţa medicală primară şi din ambulatoriile de specialitate se confruntă cu probleme grave determinate de prevederile Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, precum şi de cele din Normele metodologice de aplicare a Hotărârii Guvernului nr. 521/2023, care reglementează pachetele de servicii de sănătate.

Conform acestor modificări, valorile punctelor propuse pentru medicina de familie de sunt 7,7 RON plata per capita şi 6,2 RON pentru plata per servicii ceea ce reprezintă o scădere cu 35%, respectiv 22% a valorilor angajate până în prezent, iar valoarea punctelor pentru ambulatoriile de specialitate de 3,3 RON, însemnând o scădere cu 27%.

Totodată, procentul alocat asistentei medicale primare din bugetul Sănătăţii propus prin proiectul de buget este de 5,9%, „departe de procentele decente pentru dezvoltarea asistentei primare – minimum 10%.

„Aceste modificări se produc în contextul în care bugetul Sănătăţii este în creştere cu 15%, deci nu poate fi invocată austeritatea şi fără a fi oferită nicio explicaţie faţă de necesitatea sau oportunitatea lor. Menţionăm că scăderile finanţării din asistenţa primară şi din ambulatoriile de specialitate sunt dublate de creşterea fiscalităţii, aceştia (medicii din asistenţa primară-n.r.) cotizând, din 2024, cu cele mai mari sume din sistemul de sănătate, tocmai la Fondul Naţional de Asigurări de Sănătate! Subfinanţarea va afecta grav accesul pacienţilor la servicii, iar creşterea calităţii şi investiţiile vor fi blocate. Centrarea în continuare în mod preponderent pe serviciile spitaliceşti nu va aduce o îmbunătăţire a sănătăţii populaţiei, ci mai degrabă adâncirea crizei existente”, se arată într-un comunicat transmis, luni, de Colegiul Medicilor Braşov.

Conform sursei citate, reprezentanţii acestor organizaţii se vor întâlni marţi, 16 ianuarie, pentru a stabili un plan de acţiuni de protest. AGERPRES