medic_familie.jpgMedicii de familie din judeţul Hunedoara nu vor semna contractul-cadru cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, de la 1 iunie, fiind nemulţumiţi de mai multe prevederi incluse în document despre care susţin că vor falimenta cabinetele cu mai puţin de 1.800 de pacienţi pe listă şi sunt defavorabile bolnavilor.

„Suntem pregătiţi să nu semnăm contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, chiar dacă nu ne dorim acest lucru. Noi cerem lucruri de bun-simţ, care nu vor dezechilibra bugetul de stat”, a declarat, miercuri, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie (SMF) Hunedoara, dr. Ana Chiş-Şerban. Una dintre principalele probleme semnalate se referă la impunerea unui buget de medicamente pentru cabinetele medicilor de familie. Măsura este contestată, medicii de familie apreciind că nu poate fi pusă în practică.

„Nu poţi programa un om când să se îmbolnăvească. Vom fi în situaţia de a-i trata doar pe acei pacienţi care se vor îmbolnăvi la începutul lunii”, a spus dr. Chiş-Serban. O altă nemulţumire se referă la faptul că reţetele gratuite şi compensate se vor elibera doar pentru o boală cronică şi nu pentru un pacient cronic, în condiţiile în care, afirmă medicii, un asemenea bolnav are nevoie, de regulă, de mai multe medicamente. În plus, în contract se menţine prevederea conform căreia medicii de familie pot consulta doar 20 de bolnavi pe zi şi doar pentru aceştia vor putea fi eliberate reţete pentru medicamente compensate şi gratuite.


„Până acum consultam 20 de bolnavi, iar ceilalţi care veneau la cabinet plăteau, dar puteau beneficia de reţete gratuite şi compensate. Noul contract prevede că putem elibera doar 20 de reţete compensate şi gratuite, iar restul vor fi reţete simple. Prin urmare, ceilalţi pacienţi dintr-o zi vor trebui să plătească medicamentele”, a completat preşedintele SMF Hunedoara. Medicii de familie vor mai avea o rundă de consultări interne pe tema contractului-cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate pe data de 27 mai. În judeţul Hunedoara funcţionează acum 243 de cabinete ale medicilor de familie. AGERPRES