medic_familie.jpgMedicii de familie din Dolj au decis sa se mute la alta casa de asigurari de sanatate, pe motiv ca aceasta este singura solutie de a scapa de „ilegalitatile, abuzurile, reaua-credinta si lipsa colaborarii unor angajati ai Casei de Asigurari de Sanatate Dolj”.

Potrivit presedintelui Societatii de Medicina de Familie Dolj (SMF), Mirela Profir, decizia medicilor de familie de a se muta in bloc la o alta casa de asigurari de sanatate a fost luata atat de Biroul Executiv al SMF Dolj, cat si de catre Consiliul Director al Patronatului Medicilor de Familie Dolj, pentru ca inca de la infiintarea CAS Dolj, in urma cu mai bine de 10 ani, „medicii de familie au avut parte de abuzuri, ilegalitati, presiuni, rea-vointa din partea celor ce ar fi trebuit sa le fie parteneri, spre binele pacientilor”.

Medicii de familie din Dolj sustin ca multi dintre functionarii CAS Dolj interpreteaza legea cu rea-credinta aducand prejudicii medicilor de familie si pacientilor si desi s-a dovedit in instanta acest lucru, impotriva lor nu s-a luat nicio masura.


„Cu surprindere, am constatat ca niciodata acei functionari ai CAS Dolj care au incalcat vadit legislatia nu au patit nimic, ci din contra – dovada insasi promovarea recenta in functia de presedinte interimar a unuia dintre acesti functionari. Este deci firesc ca acestia sa continue in acelasi spirit, dar noi ne-am saturat sa ne aparam drepturile, care numai in Dolj, voit ne sunt incalcate, asta in loc sa beneficiem de toate conditiile sa ne putem ocupa de medicina si pacienti intr-un climat de liniste si normalitate”, a declarat Mirela Profir. Potrivit sursei citate, CAS Dolj a facut zeci de abuzuri impotriva medicilor de familie.

„In 1999-2000, sfidand legea, CAS Dolj a luat uluitoarea hotarare de a reduce veniturile cabinetelor medicilor de familie cu peste 50%, fata de restul tarii unde colegii nostri nu s-au confruntrat cu acest abuz. Dovada stau sutele de procese deschise si castigate de medicii de familie din Dolj”, a mai declarat presedintele SMF Dolj. Dr.Profir a mai spus ca in perioada 2003-2005, CAS Dolj a fost singura Casa care a luat hotararea de plati medicii doar pentru asiguratii din Dolj pe care-i aveau ei in evidenta, desi legal trebuia sa plateasca si pentru asiguratii, pensionarii, studentii din alte judete.

Medicii de familie acuza CAS Dolj ca in ultimele luni a inceput sa introduca noi cabinete in cateva localitati dupa criterii pe care nimeni nu le stie, localitati in care numarul locuitorilor nu permitea acest lucru, aducand in prag de faliment medicii de familie si implicit afectand grav acordarea de servicii medicale populatiei din acele localitati.


„Un alt abuz a fost initiativa CAS Dolj de a incerca sa ne impuna un act aditional la contract, totalmente abuziv, in conceptie, si in egala masura rau-voitor, in conditiile in care, din nou, se intampla doar la Dolj. Aceasta initiativa si felul nelegal, dar practicat si cu alte ocazii tot numai in Dolj, prin care s-a incercat a ne fi impusa, prin conditionarea primirii raportarilor si implicit posibilitatea de a nu mai fi platiti daca nu semnam a creat presiuni psihologice asupra noastra”, a mai afirmat presedintele SMF Dolj.


De asemenea, Mirela Profir sustine ca medicii de familie din Dolj sunt constienti ca mutarea lor in bloc la o alta casa de asigurari de sanatate va produce initial perturbatii semnificative ale functionarii sistemului sanitar la nivelul judetului, dar in conditiile in care abuzurile CAS Dolj continua, aceasta este singura solutie. Pana la momentul difuzarii stirii, reprezentantii CAS Dolj nu au putut fi contactati pentru un punct de vedere. AGERPRES