Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) şi Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) anunţă suspendarea temporară a protestului de nesemnare a contractelor de furnizare de servicii medicale în relaţia cu Casa de Asigurări.
Începând de marţi, cele două organizaţii recomandă medicilor de familie parcurgerea etapelor legale în vederea semnării contractelor individuale pentru 2011 şi reluarea activităţii medicale în relaţie cu Casa de Asigurări de Sănătate, aşteptând publicarea cât mai rapidă în Monitorul Oficial a modificărilor legislative hotărâte în protocolul semnat.
Reprezentanţii judeţeni ai medicilor de familie din ţară s-au reunit într-o şedinţă extraordinară în data de 12 iunie la Bucureşti pentru a realiza bilanţul protestului. Aceştia au apreciat pozitiv reuşita în cadrul negocierilor a celor două reprezentante naţionale alese „într-o confruntare inegală în care autorităţile statului şi în special CNAS au încercat să dezinformeze şi să manipuleze opinia publică, au exercitat presiuni incredibile asupra medicilor de familie şi asupra liderilor lor şi au manifestat o totală lipsă de interes faţă de nevoile reale de asistenţă medicală primară ale cetăţenilor”.
Potrivit unui comunicat transmis de cele două organizaţii, medicii de familie din toată ţara consideră că preşedinţii celor două organizaţii naţionale reprezentative ale medicilor de familie şi-au îndeplinit cu deplin succes mandatul pentru care au fost desemnaţi de colegii lor şi au reprezentat cu demnitate interesele medicilor de familie. În şedinţa de duminică, reprezentanţii judeţeni au refuzat categoric acceptarea demisiilor anunţate de dr. Doina Mihăilă şi dr. Rodica Tănăsescu, iar acestea au fost mandatate să reprezinte în continuare interesele medicilor de familie în plan patronal şi profesional în calitate de preşedinţi interimari, până la alegerile din luna iulie de la Iaşi.
„Declaraţiile de vineri, 10 iunie, ale reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii şi CNAS în care a fost recunoscută oficial subfinanţarea asistenţei medicale primare vin să confirme faptul că medicii de familie şi pacienţii solidari cu aceştia au tras un semnal de alarmă asupra problemelor grave, reale de finanţare. Considerăm aceste declaraţii un angajament public al Ministerului Sănătăţii şi CNAS că reprezentanţii acestor instituţii vor obţine finanţarea suplimentară a medicinei de familie la rectificarea bugetară din luna iulie şi ulterior finanţarea adecvată de minimum 9% din FNUASS în bugetul de stat pe 2012”, spun reprezentanţii medicilor de familie.
Cele două organizaţii naţionale, SNMF şi FNPMF, consideră sistarea protestului ca pe un gest în favoarea pacienţilor, care nu sunt vinovaţi pentru gravele deficienţe ale sistemului medical în general şi ale asistenţei medicale primare în special.
Acestia şi-au exprimat speranţa ca promisiunea făcută de Ministerul Sănătăţii de a se reîntâlni în luna septembrie pentru a crea strategii comune şi a aşeza medicina de familie în locul firesc în
cadrul unui sistem de sănătate european va deveni realitate, pentru a nu mai fi puşi în situaţiile inacceptabile din acest an.
Medicii de familie au obţinut eliminarea introducerii plafonului de medicamente la medicul de familie, ceea ce garantează libertatea profesională a medicului şi asigură pacientului accesul permanent la cele mai bune servicii medicale din partea medicului său de familie; consultul pentru bolnavii cronici după necesităţi şi nu la două-trei luni; pacientul care nu respectă programarea, dar nu este o urgenţă, deşi plăteşte o taxă suplimentară, poate beneficia în urma consultaţiei de reţete compensate, analize şi consultaţii în alte unităţi sanitare, dacă este asigurat (reglementările CNAS din proiectele de norme nu respectau acest drept al asiguratului); consultaţiile la domiciliu pot fi efectuate conform deciziei medicului, fără limitări privind vârsta sau diagnosticul, în limita a una pe zi; consultaţiile pentru evaluarea stării de sănătate a copiilor până în 3 ani, vaccinările şi consultaţiile oferite femeilor gravide în cadrul monitorizării sarcinii sunt servicii distincte, realizând o revenire spre rolul medicului de familie, cel de prevenţie şi de profilaxie. În ceea ce priveste plata minimă garantată, aceasta va fi astfel încât plata unei consultaţii să nu poată să fie mai mică de 9,9 lei, suma încă prea mică pentru valoarea unui serviciu medical.
Alte puncte obţinute vizează constituirea şi funcţionarea centrelor de permanentă implică obligaţii şi pentru autorităţile statului, nu doar pentru medici; autospecialele de transport sunt sub coordonarea serviciului de ambulanţă, cu şofer; plata pentru ora de gardă a fost majorată de la 10 lei la 12,8 lei; eliminarea prevederii abuzive şi ilegală care oferea posibilitatea preluării activităţii medicilor de familie de către alte categorii de medici, de alte specialităţi; a fost eliminată obligativitatea certificării ISO pentru cabinetele cu mai puţin de 5 angajaţi; contractul individual este pe un an, până la 31 decembrie 2011.
Problemele nerezolvate se referă la eliminarea sistarea plăţilor de către CNAS în cazul unui litigiu între CNAS şi furnizor, până la stabilirea vinovaţilor; nu s-a anulat taxa de evaluare a cabinetului de 250 lei în mediul rural şi 1.000 lei în mediul urban; nu este recunoscut gradul profesional şi nu este indexată plata consultaţiei în funcţie de acesta; nu au fost introduşi pacienţii care nu şi-au plătit asigurarea la plata per capita, cu drepturi medicale minime pentru aceştia; au rămas neclarităţi în ceea ce priveşte obligativitatea gărzilor în centrele de permanenţă. Nu a fost acceptată posibilitatea ca medicii de familie să recomande unele investigaţii strict necesare pentru pacienţi. Este vorba de examen Babeş Papanicolau pentru cancer de col uterin, test PSA pentru cancer de prostată, testarea hemoglobinei glicozilate pentru pacienţii diabetici, TSH, markeri hepatita B şi C, ecocardiografie, osteodensitometrie. AGERPRES