Un studiu recent realizat la Centrul de Cercetare a Bolilor Digestive (DDRCC – Digestive Disease Research Core Center) al Universității Medicale din Carolina de Sud (MUSC) oferă o perspectivă asupra motivului pentru care medicii ar trebui să fie precauți atunci când folosesc un anumit test de evaluare a funcției hepatice pentru a diagnostica ciroza alcoolică.
Ciroza este o formă avansată de boală hepatică, care apare atunci când consumul cronic de etanol duce la inflamație și ciroză sau cicatrizarea severă a ficatului. Mai puțin de 50% dintre persoanele diagnosticate cu boală hepatică avansată din cauza cirozei supraviețuiesc timp de un an. Prin urmare, diagnosticarea precoce este crucială. Deși ciroza nu este în general o afecțiune reversibilă, diagnosticarea timpurie oferă medicilor posibilitatea de a încuraja renunțarea la alcool și de a oferi un tratament care poate reduce simptomele și poate crește speranța de viață.
O metodă comună de diagnosticare a pacienților cu ciroză alcoolică este de a căuta niveluri crescute de enzime cunoscute sub numele de aminotransferaze, în ficat. Cu toate acestea, studiul MUSC, publicat în The American Journal of Medical Sciences, a arătat că pacienții cu ciroză alcoolică au niveluri aproape normale de aminotransferaze. În acest studiu, rezultatele testelor funcției hepatice la 78 de pacienți cu ciroză alcoolică au indicat că 90% dintre aceștia au obținut rezultate normale la testele pentru alanin-aminotransferază (ALT, ALATt, sau SGPT Serum Glutamopyruvate Transferase) și 15% pentru aspartat-aminotransferază (AST, ASAT sau SGOT Serum Glutamooxaloacetate).
Continuarea materialului pe platforma specializată Hepat.ro