Comitetul director al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu” a decis sanctionarea celor doi doctori, chirurgul si anestezistul, si a asistentei care au operat un copil de 9 ani din greseala. Astfel, acestora li s-a schimbat locul de munca si li s-au aplicat sanctiuni administrative de retinere a 10% din salariu pentru trei luni.
Cei doi doctori au fost transferati de la o sectie de chirurgie la alta sectie de chirurgie si se asteapta decizia anchetei Colegiului Medicilor Bucuresti, a precizat dr. Viorela Nitescu, purtatorul de cuvant al Spitalului „Grigore Alexandrescu”. Ea a spus ca este omeneste sa gresesti, dar ca in cazul doctorilor aceasta greseala se masoara altfel.

Dr. Viorela Nitescu a mai precizat ca echipa medicala a informat inca de la inceput familia copilului despre eroarea comisa, iar copilul a beneficiat de o ingrijire speciala asigurandu-i-se o rezerva, o asistenta permanenta.

Purtatorul de cuvant al Spitalului „Grigore Alexandrescu” a spus ca echipa medicala nu a negat ca s-a facut o greseala si ca a constatat ca s-a comis eroarea dupa ce copilul s-a trezit din anestezie si cand mama copilului a venit si s-a interesat despre ce s-a intamplat.

Copilul, initial, internat pentru o cistoscopie nu a mai facut aceasta investigatie medicala, intrucat necesita din nou o anestezie generala. El a fost externat intr-o stare de sanatate buna, a mai spus purtatorul de cuvant al spitalului.

Practica prevede ca atunci cand un copil este operat, echipa medicala trebuie sa mearga la patul copilului si sa discute cu mama copilului, sa se prezinte si sa existe o fisa medicala.

Pe data de 19 martie, la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, a fost operat din greseala un copil de 9 ani, in locul altuia, care ar fi trebuit sa sufere o interventie de apendicita. Asistenta Ana Stefan, de la blocul operator, a fost trimisa ca sa aduca pacientul care ar fi trebuit operat, dar aceasta a adus un alt copil, care fusese internat pentru un examen citoscopic.

Dr. Mihai Dumitru a operat de apendicita copilul, fara sa verifice daca acela era pacientul. In mod normal, medicul operator si anestezistul sunt obligati sa verifice fisa, iar anestezistul trebuie sa cunoasca pacientul, ca sa stie ce tip de anestezie trebuie sa-i faca, a declarat prof. dr. Vladimir Belis, vicepresedintele Comisiei Departamentului de Jurisdictie de la Colegiul Medicilor din Bucuresti.