O echipă de medici americani şi ieşeni efectuează, până pe 12 februarie, intervenţii chirurgicale cranio-faciale, beneficiarii fiind 14 persoane cu diverse forme de cancer, formaţiuni tumorale sau malformaţii faciale. Prof. dr. Dragoş Pieptu, medic primar chirurgie plastică, reconstructivă şi estetică, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că cei 14 bolnavi vor beneficia de 30 de proceduri chirugicale, unii dintre aceştia fiind supuşi chiar şi la trei operaţii pe parcursul unei singure zile.

„Operaţiile de chirurgie cranio-facială au loc în prima săptămână. Pentru fiecare din ultimii cinci pacienţi a fost rezervată câte o zi întreagă din săptămâna a doua. Intervenţiile vor fi complexe şi vor necesita echipe mari, cu participarea a doi chirurgi americani şi patru români. Sunt pacienţi care vor beneficia şi de trei operaţii în aceeaşi zi”, a explicat Dragoş Pieptu. Pacienţii au între 6 şi 35 de ani.

La rândul său, Gabriel Dimofte, directorul medical al Institutului Regional de Oncologie Iaşi, a declarat că nouă dintre pacienţii care vor fi operaţi în aceste zile la Iaşi de echipa de medici americani şi ieşeni au malformaţii cranio-faciale de diferite tipuri, alţi patru au nevoie de reconstrucţie de sân, iar unul are sechele postcombustionale complexe peste care s-a dezvoltat o tumoră gravă.

Conform lui Dimofte, din cauza unor răceli de sezon, trei pacienţi au fost amânaţi pentru luna august, când alte patru persoane, evaluate de medicii specialişti, vor fi operate, de asemenea, împreună cu alţi pacienţi care vor fi recrutaţi de echipa de medici ieşeni până în acel moment. Aceştia au sindroame particulare, precum sindromul Crouzon, sindromul Apert, sindromul Pierre Robin, sindromul Goldenhar, sindromul Treacher Collins. Ei vor beneficia de intervenţii complexe la care, pe lângă echipa actuală, va fi necesară şi prezenţa unui neurochirurg de la University of Virginia.

Şeful Institutului Regional de Oncologie a afirmat, totodată, că operaţiile pot fi urmărite în transmisiune direct în amfiteatrele institutului, de medicii rezidenţi de chirurgie plastică. „Programul va continua şi în următorii trei ani, fiind programate câte două vizite pe an, în baza colaborării dintre Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi şi University of Virginia. Finalitatea cooperării este dezvoltarea unei echipe tinere de chirurgie cranio-facială. Pe termen lung, am dori crearea unui centru dedicat tratamentului pluridisciplinar al malformaţiilor cranio-faciale la Iaşi”, a precizat prof. dr. Dragoş Pieptu. AGERPRES