Medicamentul chimioterapic cisplatin este un tratament eficient al cancerului pentru mulți copii cu cancer, dar din păcate poate provoca pierderea permanentă a auzului. Rezultatele unui nou studiu arată că auzul copiilor foarte mici este afectat în timpul tratamentului și este afectat într-o măsură mai mare decât în cazul copiilor mai mari. Descoperirile sunt publicate online în CANCER, un jurnal evaluat de Societatea Americană de Cancer.

Studiile anterioare au arătat că până la 60% dintre copiii tratați cu cisplatină suferă de pierderea auzului. Pentru a evalua evoluția pierderii auzului legate de cisplatină, Dr. Bruce Carleton, investigator și director al Programului de rezultate farmaceutice de la BC Children’s Hospital din Vancouver, și colegii săi au examinat datele a 368 de copii cu cancer, care au primit cisplatină și a suferit un total de 2.052 evaluări audiologice. Toți pacienții au renunțat la cisplatină în termen de trei ani de la inițierea medicației.

La trei ani după începerea tratamentului, 75% dintre pacienții cu vârsta sub 5 ani și 48% dintre pacienții cu vârsta de peste 5 ani au prezentat pierderea auzului. O doză totală mai mare de cisplatină timp de trei luni, prescripții ale medicamentului chimioterapic vincristină și o durată mai lungă de antibiotice administrate concomitent, au exacerbat în timp pierderea auzului legată de cisplatină.

 

 

 

Continuarea materialului pe platforma specializată Desprecancer.ro