medicamente.jpgMinisterul Sanatatii a castigat in instanta actiunea privind suspendarea efectelor Ordinului ministrului Sanatatii nr. 75/2009 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul al preturilor la medicamentele de uz uman, actiune promovata de Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), informeaza Biroul de Presa al MS.

La sfarsitul lunii martie, ARPIM a cerut instantei suspendarea Ordinului ministrului in urma caruia pretul medicamentelor s-a ieftinit, invocand mai multe motive de nelegalitate. Curtea de Apel a decis, saptamana trecuta, ca actiunea ARPIM este nefondata.

Prin urmare, Ordinul ministrului Sanatatii ramane in vigoare, iar medicamentele isi pastreaza preturile stabilite prin acesta. Începand din 1 aprilie 2009, a intrat in vigoare Ordinul ministrului Sanatatii nr. 75/2009 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul al preturilor la medicamentele de uz uman. În urma acestei prevederi legislative, pretul medicamentelor a scazut in farmacii, in medie cu 10%. La produsele romanesti a fost inregistrata o crestere, in medie, cu un leu/produs, fapt care nu genereaza un impact semnificativ asupra bugetului pacientilor, releva sursa citata.