medicamente256.jpgAsigurarea medicamentelor esenţiale reprezintă una dintre priorităţile noului ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu. „Primul (lucru – n.r.) ar fi medicamentele esenţiale. Termenul de ‘medicamente esenţiale’ este un termen al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care desemnează prin acest termen medicamentele ieftine care au existat pe piaţă pentru ultimii 10, 20, 30, câteodată 40 de ani. (…) Nu există nici urmă de dubiu asupra eficacităţii lor şi asupra costului eficacităţii lor. Cu mulţi ani în urmă m-am lovit, ca mulţi dintre dumneavoastră probabil, de lipsa unor medicamente în spitale, lipsa unor medicamente pentru oameni aflaţi într-o situaţie critică”, a spus ministrul, în prima conferinţă de presă susţinută de la preluarea mandatului.

El a precizat că a avut mai multe întâlniri cu preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale. „În săptămânile care urmează sper să avem progres absolut semnificativ în acest sens. Cu siguranţă, nu sunt primul ministru care se confruntă cu lipsa unor medicamente ieftine din spitale, dar cu siguranţă aş vrea să fiu ultimul şi soluţia să nu vină de la un om, nici măcar de la o echipă de oameni, ci să fie o soluţie sistemică, chiar dacă asta poate sună cumva. Trebuie să fie o soluţie care să aibă la bază reguli şi proceduri clare şi, de asemenea, extrem de important, să aibă la bază o transparenţă, în aşa fel încât pacienţi, medici, manageri de spitale, media să poată urmări aceste probleme şi să vadă unde este problema şi să ceară rezolvarea ei urgentă, pentru că lucrurile astea sunt extrem de urgente”, a susţinut Voiculescu.

Potrivit acestuia, investiţiile sunt foarte importante mai ales având în vedere că infrastructura este una învechită. „Al doilea lucru despre care aş vrea să vă vorbesc astăzi sunt investiţiile. Vorbim destul de mult în ultima vreme despre infecţiile nosocomiale şi ştim că o parte a problemei au fost biocidele. Este însă o parte a problemei, după cum regulile de urmat în spitale, după cum lipsa medicilor, toate acestea sunt părţi ale acestei probleme deosebit de complexe. Dar o parte semnificativă a acestei probleme este infrastructura, infrastructura învechită… Când spun infrastructura, spun în special spitale, spitale care au fost în general construite în anii ’70 sau înainte de această perioadă, spitale care pun în pericol viaţa pacientului, dar şi pe a medicului şi pe a familiilor acestora şi pe a personalului medical”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

El a amintit că, prin Programul Operaţional Regional, România are la dispoziţie 150 de milioane de euro pentru construcţia a trei spitale regionale. „Mai întâi vorbim despre banii din Programul Operaţional Regional, vorbim despre 150 de milioane de euro care ne sunt la dispoziţie pentru trei spitale regionale. În momentul de faţă, locaţiile acestor spitale sunt Cluj, Iaşi, Craiova. Lucrăm la tema de proiectare pentru aceste spitale şi sperăm ca lunile următoare să avem un progres semnificativ. Lucrăm aici alături de Ministerul Dezvoltării Regionale şi, cu suportul prim-ministrului. Am avut luni o întâlnire cu doamna comisar Corina Creţu. Cu siguranţă, în lunile ce urmează voi fi de multe ori în faţa dumneavoastră să raportez progresul pe aceste trei proiecte”, a precizat ministrul.

Potrivit acestuia, un alt program este cel cu Banca Mondială care datează din anul 2014. „Vom debloca acest program, din care 180 de milioane de euro sunt disponibili pentru investiţii. Un al treilea punct la capitolul investiţii sunt cele două spitale în Bucureşti, pe care le-am început alături de ministrul Anca Dragu, cele două spitale în parteneriat public-privat. Vorbim despre Spitalul de Copii ‘Marie Curie’ şi vorbim despre Spitalul ‘C.C. Iliescu’. Dacă în cazul Spitalului ‘Marie Curie’ vorbim despre o extindere a clădirii actuale, în cazul Spitalului ‘C.C. Iliescu’ vorbim despre o înlocuire a clădirii actuale care (…) stă să cadă”, a susţinut Voiculescu. AGERPRES