medicamente-gramada.jpgPretul medicamentelor compensate si acordate gratuit va creste cu aproximativ 10%, ca urmare a aplicarii noului curs valutar de 4 lei pentru un euro. In ce priveste ordinul referitor la noile modalitati de calcul al pretului la medicamente, acesta se va aplica la 60 de zile de la elaborarea lui, pana atunci functionand ordinul actual, cu modificarea privind cursul valutar.
Medicamentele pentru spitale vor ramane la acelasi pret ca pana acum.

Sorin Popescu, vicepresedintele Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), a spus ca, daca Romania doreste sa utilizeze, ca modalitate de calcul, pretul cel mai mic din 12 tari din UE, va incuraja comertul paralel. Aceasta, deoarece vor fi companii care vor cumpara medicamente la pretul cel mai mic din Romania si le vor vinde la preturi mai mari in tarile lor, iar acest lucru va reduce accesul pacientilor romani la tratament.

Distribuitorii au anuntat ca vor aproviziona, incepand de luni, farmaciile, dar vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, Clara Popescu, a afirmat ca este greu de spus daca in farmacii se vor gasi medicamente de luni, pentru ca trebuie refacute softurile, iar casele de asigurari nu au anuntat noile preturi. Distribuitorii si importatori de medicamente si Colegiul Farmacistilor au avut mai multe runde de convorbiri cu ministrul Sanatatii cu privire la pretul medicamentelor, pentru ca unele dintre acestea erau prea scumpe si nu puteau fi furnizate farmaciilor la vechiul curs, pacientii confruntandu-se cu lipsa lor din farmacii. Prin intrarea in vigoare a noului curs valutar, farmaciile vor reincepe aprovizionarea lor cu medicamente.