medicamente.jpgMedicamentele care conţin metamizol se vor putea cumpăra, de la 1 februarie, doar pe bază de reţetă, informează, luni, Agenţia Naţională a Medicamentului. Este vorba de Algoremin, Fabocalm, Metamizol Solacium, Algiotop, Algoblock, Algocalmin, Algozone, Alindor, Metamizol Farmacon, Quarelin, Novocalmin, Sintocalmin, Centralgin.

Reprezentanţii ANM au anunţat că dispoziţia de eliberare a unor calmante doar pe bază de reţetă se va realiza treptat, între februarie şi iulie 2011, astfel încât din luna august, medicamentele care conţin metamizol nu se vor mai putea procura decât pe bază de prescripţie medicală.

Companiile farmaceutice producătoare ale medicamentelor cu metamizol au fost înştiinţate de ANM să-şi depună documentaţia pentru modificarea autorizaţiei (APP). După acest interval de timp, medicamentele care conţin metamizol nu se vor mai putea procura decât pe bază de prescripţie medicală. ANM a precizat că în România nu s-au semnalat cazuri de evenimente adverse grave la metamizol, de tipul agranulocitozei.


Potrivit ANM, decizia luată de Consiliul Ştiinţific al agenţiei este numai de prevenţie şi respectiv de micşorare a unui consum exagerat al acestui medicament, care în 2009 se afla pe primul loc în vânzări, iar în 2010 pe locul II. În septembrie 2009 s-a înregistrat la ANM solicitarea Sanofi-Aventis de schimbare a statutului de eliberare a medicamentelor de uz oral care conţin metamizol, Quarelin si Algocalmin, de la „eliberare fără prescriptie medicală” la „eliberare pe bază de prescripţie medicală care nu se poate reţine în farmacie (se poate reinnoi) . Propunerea se baza pe riscul de apariţie a agranulocitozei, care a dus la restricţionarea utilizării sale în multe state membre UE; numai în Bulgaria, România şi Polonia se mai eliberează fără prescripţie medicală precizează ANM.


La mijlocul secolului XX s-a constatat că derivaţii pirazolonici se asociază cu cazuri de agranulocitoză (cele mai multe fiind asociate aminopirinei). Metamizolul, cu o structură chimică asemănătoare aminopirinei, a fost asociat de asemenea cu raportări, rare, de agranulocitoză, dar potenţial fatale; primele raportari au apărut în literatura de specialitate în 1946,1952, 1963. Drept urmare, în SUA, Australia s-a restricţionat utilizarea metamizolului, iar ţările din nordul Europei, Danemarca, Suedia şi Norvegia au interzis chiar acest medicament. În Rezoluţia în vigoare a Consiliului Europei se specifică faptul că metamizolul se eliberează pe bază de prescripţie medicală (pentru eventuale reacţii adverse, pentru verificarea eficacităţii tratamentului). AGERPRES