A digitaliza nu inseamna a implementa o aplicatie IT si a o lasa acolo, ci este o strategie ce implica optimizarea tuturor proceselor interne pe cale digitala pe termen lung, folosind platforme robuste, stabile, updatabile si customizabile.

Digitalizarea sustenabila este digitalizarea pe termen lung, cu viziune pe 10-20 de ani in ceea ce priveste constructia fundatiilor digitale ale organizatiei voastre de maine. Toate solutiile IT implementate astazi reprezinta, in fond, baza pe care voi veti face business si construi procesele voastre viitoare, punctul de plecare al cresterii businessului vostru.

Custom developments acolo unde nu este nevoie de aplicatii custom

Dezvoltarea custom a aplicatiilor pe nevoi unde exista platforme consacrate este una din principalele greseli in calea digitalizarii sustenabile a organizatiei. O dezvoltare custom inseamna o dependenta fata de echipa de developeri, ei fiind singurii care inteleg cu adevarat ce sta in spatele ei.

In spatele unei aplicatii custom nu sta o companie, in care multiple departamente lucreaza pentru a o extinde si imbunatati prin update-uri, deci o dezvoltare custom poate foarte repede sa ramana in urma, tehnologic.

Mai presus de orice, o dezvoltare custom nu ofera, defapt, flexibilitate. Da, la inceput puteti face exact ce aveti voi nevoie, dar ulterior, cand apar dorintele de schimbare a proceselor, de extindere si scalare, orice modificare este dificila si consuma multe resurse. La o platforma scalabila, toate modificarile se fac prin configurare no-code, toate procesele sunt deci flexibile.

Solutia poate evolua si creste alaturi de organizatie, se poate transforma si adapta la nevoile voastre.

Arhipeleag de aplicatii diverse

O alta greseala este implementarea unei aplicatii dedicate de la alt furnizor pentru fiecare nevoie. In general, interoperabilitatea si omogenitatea arhitecturii IT organizationale ar trebui sa fie prioritatea numarul 1. Astfel, cand alegeti sa implementati o noua aplicatie pentru o noua nevoie, primul pas ar trebui sa fie cautarea in repertoriul furnizorilor curenti, deoarece acolo veti gasi solutiile cele mai bine integrate cu platformele pe care le folositi in prezent.

Da, uneori poate parea ca o solutie de la un alt furnizor este mai atractiva, avand functionalitati specifice mai potrivite pentru nevoile voastre, dar costul de a merge pe o noua solutie, de la un nou furnizor, cu integrarile de rigoare, si lipsa de comunicare totala intre sisteme este mult mai mare, in general, decat beneficiile.

Extinderile aduc beneficii exponentiale

Principala regula cu IT-ul este ca beneficiile sunt exponentiale, adica pentru fiecare extindere, rata lor de crestere…creste! Alegeti o platforma care va permite sa implementati noi procese, sa adresati noi nevoi, sa configurati noi aplicatii, si veti vedea cum, incepand de la ceva presant si relativ simplu, veti ajunge sa aveti o solutie organizationala, strans integrata, ce va facilita business-ul in toate departamentele.

Scalabilitatea este, deci, esentiala. Aici revenim asupra celor doua puncte anterioare, caci nu este numai nevoie de o platforma scalabila si customizabila, ci si de o abordare omogena prin care lucrati cu un numar minim de furnizori IT. Ei vor ajunge sa va cunoasca business-ul, si fiecare proces de extindere al solutiei va fi mai rapid, eficient, si cost-efficient!

Exemplu concret

‘Multi din clientii nostri asculta aceste sfaturi, si vedem cum, incepand cu o aplicatie simpla pe o nevoie precum ‘Contracts Management’, ‘Acquisition Approval’, ‘Deconturi’, ajung sa foloseasca platforma noastra la nivelul intregii organizatii. La anumiti clienti am vazut inclusiv cum departamentul IT s-a specializat in configurarea platformei astfel incat sa poata face toate aceste extensii si modificari fara a apela la vreun partener extern.’

Andrei Negulescu, Marketing & Business Development | Matricia Solutions

Aceste organizatii folosesc platforma noastra de aproape 10 ani si nu vad nicaieri in orizontul apropiat sau indepartat nevoia de a o inlocui. Ei o extind, ea se imbunatateste prin update-uri, si astfel devine fundatia sigura pe care fac Business, una pe care se pot baza zeci de ani inainte.

Afla mai multe!