Maternitatea din Fălticeni, ce va funcţiona în clădirea unei foste şcoli, va fi dată în folosinţă curând, iar la inaugurarea care va avea loc pe 29 mai a fost invitat şi ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat managerul Spitalului Municipal Fălticeni, medicul Vlad Morariu.

Lucrările de construcţie, ce au inclus reamenajarea şi recompartimentarea spaţiilor pentru asigurarea circuitelor funcţionale, au demarat în a doua parte a anului trecut, iar finanţarea care s-a ridicat la aproximativ 2 milioane de lei a fost asigurată de la bugetul local. Potrivit managerul Spitalului Municipal Fălticeni, investiţia a avut în vedere şi schimbarea instalaţiilor electrice şi sanitare, dar şi instalarea sistemului de furnizare a oxigenului.

Medicul a precizat că Maternitatea Fălticeni va dispune de mobilier nou, de paturi noi, urmând să fie achiziţionate şi echipamente noi, respectiv un aparat de resuscitare nou-născuţi, un aparat de ventilaţie mecanică nou-născuţi, o masă de operaţie şi o lampă scialitică.

Maternitatea Fălticeni are o capacitate de 57 de paturi, dintre care 35 în Compartimentul de Obstetrică-ginecologie, 17 în Compartimentul de Neonatologie şi cinci în Compartimentul ATI, dispunând de 80 de persoane angajate pe posturi de infirmiere, asistent medical şi medic.

Morariu a subliniat că noul spaţiu al maternităţii este realizat cu respectarea tuturor normativelor în vigoare impuse de ISU, DSP şi Mediu.

Pe de altă parte, primarul Cătălin Coman, a spus că aceasta este prima investiţie ce se realizează după 1990 într-o nouă unitate medicală care se realizează la Fălticeni cu fonduri exclusiv de la bugetul local. Autorităţile locale din Fălticeni au fost somate în urmă cu doi ani să predea unui dezvoltator imobiliar clădirea maternităţii şi terenul aferent, retrocedate în 2009 Fundaţiei Caritatea. Ulterior, municipalitatea şi spitalul au încheiat cu Fundaţia Caritatea un contract de închiriere pe o perioadă de cinci ani, pentru suma de 2.500 de lei lunar. În 2014, Fundaţia Caritatea a încheiat un contract de asociere cu un dezvoltator imobiliar ce a preluat drepturile asupra acestei proprietăţi.

Lucrările la noua clădire a Spitalului municipal Fălticeni sunt executate în proporţie de 96%, urmând a se realiza noi lucrări impuse de modificările legislative apărute în domeniul sanitar şi al protecţiei la incendiu. AGERPRES