Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Tulcea va avea până la sfârşitul lunii septembrie un masterplan pentru prioritizarea investiţiilor de care are nevoie, potrivit managerului unităţii, Tudor Năstăsescu.

În strânsă colaborare cu Consiliul Judeţean (CJ), este în curs de elaborare un masterplan pentru spital. Nu ne poate opri nimeni să visăm, dar trebuie să ştim ce vrem şi unde vrem să ajungem, pentru că acum apar solicitări dintr-o mie de direcţii şi nu sunt canalizate pe un singur făgaş, ori acest masterplan ar trebui să fie acest făgaş‘, a declarat pentru AGERPRES directorul SJU.

Năstăsescu a mai spus că masterplanul va conţine inclusiv sursele de finanţare pentru investiţiile de care SJU are nevoie.

„Voi fi prezentate soluţii tehnice de consolidare, de compartimentare, pentru partea electrică, pentru fluidele medicale, pentru blocul operator, morgă. Sunt multe locuri în care SJU are nevoie de bani, iar sumele sunt foarte mari. Efortul financiar este extrem de mare şi fără o finanţare raţională nu are cine să susţină aşa ceva’, a menţionat directorul Năstăsescu.

Managerul SJU şi-a exprimat speranţa că acest masterplan va fi finalizat cât mai curând astfel încât să poată fi începute şi proiectele, pentru unele dintre acestea începându-se procedura de întocmire a studiilor de fezabilitate.

„Suntem în stadiul de scriere a cererii de finanţare pentru proiectul de extindere şi modernizare a Unităţii de Primire Urgenţe. Valoarea totală a proiectului va fi de 1,5 milioane de euro, iar suma va fi cheltuită atât pentru amenajarea spaţiilor, cât şi pentru un aparat de radiologie şi un computer tomograf’, a mai spus directorul SJU.

El a amintit că aparatul de radiologie achiziţionat de SJU în urmă cu aproape doi ani a fost pus în funcţiune în urmă cu aproape o lună, după ce a primit toate avizele de la agenţiile de specialitate din Bucureşti.

CJ a alocat anul acesta celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ circa 2 milioane de lei pentru achiziţionarea de aparatură medicală de specialitate, o parte din noile dotări fiind date în funcţiune, ca de exemplu aparatura pentru secţia de cardiologie, iar altele fiind în curs de achiziţie.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii a acordat SJU patru aparate de anestezie, o echipă a firmei furnizoare urmând să ajungă la Tulcea pentru trainingul medicilor de pe secţia de specialitate. Potrivit sursei citate, Ministerul Sănătăţii ar urma să aloce unităţii spitaliceşti din judeţul Tulcea şi un aparat RMN. AGERPRES