Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” este singurul spital din România unde se realizează lavajul pulmonar total,  spune dr. Radu Stoica, șeful Secției Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul spitalului. Tratamentul este specific pentru o afecțiune numită proteinoză alveolară, în care „bolnavi relativ tineri, mai mult sau puțini expuși la niște factori de risc (cum ar fi praful sau poluarea, fumatul) dezvoltă o încărcare pulmonară”, precizează medicul.  În aceste cazuri este nevoie de spălarea plămânilor.

„Se numește lavaj pulmonar total. Noi l-am inițiat prima oară. În anul 1999, dacă nu mă înșel, când am publicat primele cazuri. Foarte rapid după ceea ce în lume se făcea în timpul respectiv. Avem astăzi cred că peste 200 de lavaje făcute, la vreo 40-50 de bolnavi. Suntem singurii care le facem în România”, spune dr. Radu Stoica.

Medicul a explicat și cum se realizează această tehnică: „Speli un plămân, sub anestezie generală, fără discuție, speli un plămân cu 20-30 de litri de ser fiziologic, până când îl cureți complet. După care, la două-trei luni, speli și plămânul celălalt. Și uneori, tot așa, ani de zile. Alți bolnavi se simt foarte bine după primele lavaje. Este standardul de aur în această boală și, de asemenea, suntem dintre cei cu statisticile cele mai bune”.

 

Citiți articolul integral pe RoHealthReview.ro