Soluțiile personalizate și inovative pot salva și viețile românilor, chiar dacă, deocamdată, potrivit unor statistici, România este campioană la capitolul ”decese evitabile”, din cauza accesului limitat la inovație și a cunoștințelor medicale limitate. Aceasta este imaginea de ansamblu a sistemului de sănătate românesc, descrisă de președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, Marius Geantă, în cadrul Conferinței de Management Modern al Asociațiilor de Pacienți, ediția a II-a, ce a avut loc pe 9 martie, la Hotel Crowne Plaza din București.
Geantă a atras atenția asupra complexității în creștere a domeniului sănătății, care pune probleme din ce în ce mai mari. În această situație, ar trebui să fim toți conștienți că accesul rapid la inovație este și la îndemâna românilor și poate rezolva multe din aceste probleme. ”Avem nevoie nu doar de inovație, ci de inovație sănătoasă. Spre exemplu, bolnavii care fac teste genetice pot primi tratamente personalizate”, a arătat președintele Centrului pentru Inovație în Medicină.
Militând pentru inovație și soluții moderne, Geantă a vorbit și despre documetul de poziție despre biotehnologie, medicamente biologice și medicamente biosimilare, semnat de asociațiile de pacienți reprezentative din România, la inițiativa Centrului pentru Inovație în Medicină.
Asociațiile au convenit, în acest document, asupra unor principii care trebuie săguverneze domeniul dinamic al biotehnologiei, al medicamentelor biologice și biosimilare.
Primul dintre acestea se referă la informare și educare continuă, dată fiind creșterea nivelului de informare asupra biotehnologiei și a medicamentelor biologice. Textul subliniază că este esențială informarea pacienților asupra medicației biologice pe care o primesc, de fiecare dată când se schimbă tratamentul biologic. Al doilea principiu se referă la transparentizarea informațiilor despre medicamentele biosimilare, mai cu seamă, a informațiilor referitoare la studiile clinice.
”Medicul are decizia” este alt principiu din protocol, ceea ce presupune păstrarea deciziei de prescriere pe brand la nivelul medicului, pentru medicamentele biologice. Doar medicul este în măsură să decidă substituția unui medicament biologic, în baza ghidurilor terapeutice bazate pe dovezi medicale, se arată în text. Asigurarea accesului la medicamente biologice și monitorizare atentă sunt alte idei din textul semnat de asociațiile de pacienți pentru eficientizarea sistemului de sănătate.
Conferința la care au participat aproximativ o sută de persoane a avut ca partener MedicalManager.ro, platforma digitală dedicată managerilor și specialiștilor din comunitatea medicală. Aceștia folosesc platforma pentru a se informa și pentru a se promova. 5.200 de abonați au acces gratuit la newsletter-ul zilnic, ce conține subiecte relevante, de actualitate, din această comunitate. Lunar, membrii comunității primesc un raport digital, care sumarizează informații relevante despre activitățile asociațiilor de pacienți.
Management Medical Modern este o platformă de comunicare directă și de dezbateri cu specialiștii si liderii din domeniul sănătății, dezvoltată de Oameni și Companii, din anul 2007. Platforma conține mai multe programe, adresează peste 1.000 executivi și manageri ale celor mai reprezentative companii și instituții publice și private din domeniul sănătății și abordează subiecte de actualitate pentru sistemul medical. Din 2015, platforma MMM include un program dedicat soluțiilor de îmbunătățire a managementului și comunicării asociațiilor de pacienți. Un scurt instoric este disponibil AICI.