Salariile bugetarilor ar putea creşte cu 15 puncte procentuale în 2012, urmând ca majorarea să fie făcută în tranşe, în cazul în care nu va fi posibilă într-o singură etapă, a declarat, marţi, la RFI, preşedintele Uniunii Naţionale pentru Progresul României (UNPR), Marian Sârbu.
„Ar fi vorba de recuperarea a 15 puncte procentuale, după ce în octombrie anul trecut au fost recuperate 15, deci acele 25 de procente cu care au fost diminuate salariile în 2010 pot fi recuperate după adăugarea a încă 15 puncte procentuale, poate chiar în tranşe, în anul 2012”, a explicat preşedintele UNPR.
El a arătat că salariile ar putea creşte cu 15 puncte procentuale adăugate în momente succesive, în cazul în care nu va fi posibilă o creştere totală a acestora cu acest procent la începutul anului. Întrebat unde va găsi Guvernul bani pentru majorarea salariilor bugetarilor, Marian Sârbu a spus că principala sursă va fi creşterea economică din 2011 şi 2012. „E vorba de creşterea aceasta din anul 2011. Sunt două trimestre de creştere, al treilea trimestru e destul de probabil că va fi tot cu o creştere economică. Pe de altă parte, anul 2012 este prognozat, cel puţin în acest moment, cu o creştere economică între 3,5% şi 4%. Deci aceasta este baza economică pe fondul căreia se va putea face o astfel de creştere”, a precizat liderul UNPR.
El a afirmat că în cazul în care va apărea o nouă criză economică majorarea salariilor bugetarilor ar putea rămâne „doar pe hârtie”. „În cazul în care, Doamne fereşte, mai apare un şoc economic de natura celui care s-a declanşat la sfârşitul anului 2008, lucrurile acestea ar putea să rămână doar pe hârtie. Însă, s-a vorbit de o probabilitate destul de scăzută a unei astfel de eventualităţi, cu atât mai mult cu cât România se află într-o situaţie economică mult mai bună decât în anii trecuţi, 2008-2009”, a completat Marian Sârbu.
Întrebat ce va face România în cazul în care criza economică se va accentua, iar majoritatea exporturilor se îndreaptă către ţări europene, liderul UNPR a susţinut că ideea unei majorări a consumului intern prin creşterile de salarii şi de pensii ar putea să fie o sursă a creşterii economice anul viitor. „Este foarte posibil ca exporturile să diminueze ca pondere în această creştere ca urmare a situaţiei economice din Europa. O încurajare suplimentară a consumului intern ar fi un levier economic. Creşterile trebuie privite nu numai ca un suport social pentru cei care au pierdut din puterea de cumpărare în anii anteriori”, a spus el.
Chestionat dacă majorările de salarii sunt condiţionate de disponibilizări, Sârbu a arătat că nu s-a discutat despre un număr de disponibilizaţi pentru anul viitor. „Ce rămâne în domeniul bugetar ca formă de restructurare perpetuă este acea simetrie de balansare între numărul de ieşiri şi de intrare în sistem şi această metodă care nu presupune nişte măsuri mai dureroase din punct de vedere social a dat rezultate şi ea va continua”, a conchis liderul UNPR. AGERPRES