Aproape 100 de copii sunt spitalizați săptămânal în Marea Britanie cu o boală rară care apare la câteva săptămâni după Covid-19 și necesită internare la terapie intensivă.

Potrivit specialiștilor în pediatrie, 75% dintre copii afectați de Sindromul Inflamator Multi-Sistem Pediatric (PIMS) sunt de culoare, asiatici sau dintr-o minoritate etnică. Aproape patru din cinci copii erau anterior sănătoși, potrivit unui studiu nepublicat al cazurilor.

Când PIMS a apărut în primul val al pandemiei, a provocat confuzie în rândul medicilor, îngrijorare în rândul șefilor NHS și alarmă în rândul părinților. Se credea inițial că este boala Kawasaki, o afecțiune rară care afectează în principal bebelușii și sugarii. Dar PIMS a fost recunoscut ca un sindrom post-viral separat, nou, pe care unul din 5.000 de copii îl face la aproximativ o lună după ce a avut Covid, indiferent dacă au prezentat simptome sau nu. Când PIMS a apărut, în primul val al pandemiei, a provocat confuzie în rândul medicilor și panică în rândul părinților, inițial crezându-se că este vorba de Kawasaki, o boală rară ce afectă în principal bebelușii și copiii mici.

Adesea implică erupții cutanate, o temperatură de până la 40C, tensiune arterială periculos de scăzută și probleme abdominale și, în cazuri grave, simptomele acesteia sunt ca cele ale șocului toxic sau sepsis potențial fatal. Se crede că doi copii au murit de PIMS de când a început pandemia.

În timp ce specialiștii nu cred că boala a crescut în frecvență, numărul este mai mare decât în ​​primul val, spitalele au internat până la 100 de tineri pe săptămână în timpul celui de-al doilea val, comparativ cu aproximativ 30 pe săptămână în aprilie trecut.
Continuarea pe platforma specializata Bolilerare.ro