La Spitalul „Prof. Dr. Eduard Apetrei” Buhuși a fost inaugurat unul dintre cele mai noi echipamente medicale din Laboratorul de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie și anume MANUȘA ROBOTIZATĂ CU SISTEM DE PRELUARE AL GREUTĂȚII MEBRULUI SUPERIOR, la un pacient în vârstă de 19 ani cu o neuropatie de nerv radial.

Pacientul s-a prezentat pentru deficit de extensie a degetelor mâinii drepte și a efectuat deja prima ședință de kinetoterapie asistată în vederea creșterii mobilității, coordonării și îmbunătățirea independenței funcționale.

Echipamentul se adresează pacienților cu pareză/plegie la nivelul membrelor superioare cauzate de leziuni la nivelul sistemului nervos central (ex: accident vascular cerebral) și periferic (leziuni ale plexului brahial sau a nervilor periferici ai mâinii). Printre beneficiile clinice se numără creșterea amplitudinii de mișcare concomitent cu creșterea forței, prevenirea contracturilor și a retracțiilor musculo-tendinoase.

Acest echipament este reprezentat de o mănușă ușoară și confortabilă ce stabilizează articulațiile mâinii, în timp ce detectează mișcările active voluntare. În funcție de necesitate, mișcarea poate fi declanșată de mănușa robotică (mobilizare pasivă) sau chiar de pacient (jocuri active), realizând flexia și extensia degetelor în funcție de parametrii personalizați

Mobilizarea este însoțită de stimulare multisenzorială (animație 3D, efecte sonore, acompaniament muzical, ghidare vocală, interacțiune cu obiectele), astfel încât să se asigure implicarea pacientului și să extindă zonele corticale atinse de mecanismele de neuroplasticitate.

Proiectul de dotare a specialității amintite a fost inițiat de spitalul buhușean, finanțarea fiind de la Ministerul Sănătății, iar cofinanțarea de la Consiliul Județean Bacău și Primaria/ Consiliul Local Buhuși. Valoarea proiectului este de mai multe milioane de lei și va duce la diversificarea serviciilor medicale pe această structură, servicii medicale de calitate și atragerea de pacienți către spitalul din Buhuși.

Politica de management este una care se axează pe pacienți și nevoile lor, pe atragerea de resursă umană, dotarea cu aparatură și echipamente medicale, condiții bune de cazare, curățenia și dezinfecția fiind cele de la care nu se face rabat

Specialitatea B.F.T. dispune de personal medical competent printre care și dr. Ligia IONESCU, medic primar specialitatea Recuperare, medicină fizică și balneologie si Dr. LICHI Andrada Irina, medic specialist medicină fizică și de reabilitare.

Programările pentru consultații la cabinetul din Ambulatoriul Integrat / B.F.T. se pot face la următoarele numere de telefon: 0234262220 sau 0234262221 sau 0372274937 sau 0372274878, interior 103 sau pe platforma de programare.

Sursa: Spitalul “Prof. Dr. Eduard Apetrei” Buhuși