Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov nu are în prezent arierate, însă se află „într-un echilibru fragil” în ce priveşte finanţarea şi se confruntă cu o lipsă acută de spaţii, a declarat managerul unităţii medicale, Bogdan Rusu.

Acesta a explicat că, din cauză că nu are spaţii, spitalul a fost nevoit să închidă temporar aproximativ o treime din numărul de paturi, ceea ce a dus la o diminuare a valorii contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate Braşov şi, ca urmare, în cursul anului trecut, unitatea medicală a ajuns într-o criză financiară.

„Ca şi un alt mare spital din Braşov, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, şi noi ne confruntăm cu problema lipsei acute a spaţiilor, a paturilor. Avem un număr de 131 de paturi temporar închise din cauza relocării, în 2022, a secţiilor de psihiatrie (…), iar acest lucru ne-a redus valoarea contractului cu Casa de Sănătate (CAS). Practic, din acel moment, noi am realizat venituri cu 27% mai mici decât cele pe care le-am fi putut realiza dacă am fi funcţionat cu o structură integral funcţională organizatorică. Aceasta ne-a dus, la începutul anului trecut, în situaţia de a înregistra plăţi restante şi arierate. Apoi, am încercat o optimizare a serviciilor pe care le ofeream în spitalizare de zi şi în ambulatoriu integrat şi a serviciilor paraclinice. Aceasta ne-a dat o gură de oxigen, însă situaţia noastră este în continuare dificilă. Anul acesta, de când salariile au crescut cu 5%, mecanismul de decontare a CAS este puţin modificat, se decontează doar 70% din factura curentă, diferenţa urmând a fi achitată în luna următoare. Ne apropiem în situaţia în care eram anul trecut, aceea de a avea arierate”, a precizat Bogdan Rusu, într-o dezbatere organizată de Consiliul Judeţean referitoare la sistemul braşovean de sănătate.

Potrivit acestuia, o remediere a acestei situaţii dificile va exista numai după ce spitalul va putea să crească numărul de paturi. „Situaţia se poate remedia în momentul în care vom redeschide – nu toate cele 131 de paturi – măcar 50%, să putem să avem o valoare de contract mai mare, pentru că servicii medicale avem. Am continuat să furnizăm servicii medicale şi ele sunt validate de CAS, dar sunt realizate peste valoarea maximă de contract şi atunci nu pot fi plătite. Prin simpla redeschidere a acestor paturi, valoarea contractului va creşte şi probabil că atunci vom începe încet, încet să ne îmbunătăţim activitatea din punct de vedere financiar şi atunci vom putea să ne gândim şi la alte soluţii de a atrage  fonduri mai multe, de a le optimiza pe cele pe care le avem. Avem un deficit de 2,8 milioane de lei, dar, în prezent, nu avem arierate”, a menţionat managerul Bogdan Rusu.

Conform acestuia, în prezent unitatea sanitară nu are probleme cu furnizorii, însă acest lucru se poate schimba în orice moment. El a arătat că, deocamdată, secţiile de psihiatrie nu pot fi mutate în noua clădire din Sînpetru, deşi lucrările de amenajare a acesteia au fost finalizate.

„A durat mai mult până când DSP ne-a acordat asistenţă de specialitate în vederea aprobării structurii. Următorul pas a fost transmiterea întregii documentaţii la Ministerul Sănătăţii şi urmează să primim avizul, apoi Consiliul Judeţean va trebui să aprobe această structură şi, după aceea va trebui să obţinem aprobarea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) pentru această structură. Noi lucrările le-am făcut, sunt gata în proporţie de 99%”, a mai spus managerul Spitalului de Psihiatrie.

În noua clădire din comuna Sânpetru, limitrofă municipiului Braşov, unde a funcţionat o unitate de asistenţă medico-socială, unde erau internaţi pacienţi cu boli pulmonare, în special cu tuberculoză, ar urma să fie mutate secţiile de psihiatrie ale spitalului. Acestea au fost relocate, în 2022, din clădirea în care funcţionau deoarece aceasta era în proprietate privată şi se plătea chirie pentru aceasta, într-o altă clădire a spitalului, unde, însă, nu există suficient spaţiu pentru numărul total de paturi necesare. AGERPRES