Managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF), Alis Grasu, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că s-au luat măsuri sporite de dezinfecţie şi de protecţie a echipajelor.
„În această perioadă, la Serviciul de Ambulanţă s-au luat măsuri sporite de dezinfecţie, de protecţie a echipajului şi nu numai. Pentru a evita infectarea cu noul coronavirus se folosesc echipamente de protecţie de la nivelul mediu până la nivelul cel mai înalt atunci când vorbim despre cazuri suspecte sau confirmate cu infecţie cu noul coronavirus”, a spus Grasu.
Ea a precizat că ambulanţa este nebulizată prin ceaţă uscată timp de un minut şi apoi maşina este lăsată închisă 10 minute pentru a acţiona dezinfectantul de nivel înalt.
Grasu a spus că, după ce a lăsat la spital un pacient confirmat cu COVID-19 ori cu suspiciune sau probabilitate de COVID-19, echipajul este igienizat cu ajutorul unui aparat, este dezinfectat exterior prin pulverizare fină, după care intră în spaţiul de dezechipare.
„Conform regulilor stabilite, se face dezechiparea. În acelaşi timp, ambulanţa intră în spălătorie, unde se face nebulizarea cu ceaţă uscată. Ulterior, atât ambulanţa, cât şi echipajul sunt scoase şi se face încă o dezinfecţie cu dezinfectanţi de suprafeţe a tuturor suprafeţelor din ambulanţă”, a precizat Grasu.
Ea a subliniat importanţa respectării regulilor. „Dacă vom respecta reguli, la final, când va trece perioada pe care o traversăm, bilanţul va fi nu foarte rău. Vom avea un bilanţ nu tragic şi atunci trebuie respectate toate acele mesaje care se transmit pe toate canalele de comunicare, prin toată mass-media în permanenţă”, a afirmat Grasu.
Potrivit acesteia, spălatul pe mâini este esenţial în această perioadă.
„Nu punem mâna pe faţă, nu atingem cu mâna cu care am atins suprafeţe pe care le ating foarte mulţi oameni (…) gura, nasul şi ochii. Va trebui întotdeauna când venim de afară să ne spălăm pe mâini cu apă şi săpun şi să ne dezinfectăm mâinile cu substanţe dezinfectante. Şi alcoolul este un foarte bun dezinfectant şi substanţele dezinfectante pe bază de clor sunt la fel de bune. În această perioadă, deşi suntem un popor balcanic, deşi ne place să fim foarte apropiaţi, va trebui să dăm dovadă de dragoste prin această distanţare socială (…), nu ne vom îmbrăţişa, nu vom da mâna, nu ne vom săruta pe obraji”, a declarat Grasu.
Ea a menţionat că, dacă un cetăţean are cel mai mic semn de boală, va trebui să fie şi mai atent, să poarte mască în permanenţă pentru a-i proteja pe cei din jur.
„Dacă suntem într-un loc în care o persoană tuşeşte sau strănută trebuie să avem obligatoriu mască tocmai pentru a ne proteja pe noi”, a adăugat Grasu. AGERPRES