Construcţia unui spital nou, regional, la Târgu Mureş ar fi benefică atât din punct de vedere epidemiologic, cât şi pentru asigurarea circuitelor funcţionale, întrucât spitalul actual este construit după principiile anilor ’80, a declarat managerul Spitalului Clinic Judeţean de urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, dr. Claudiu Puiac.

Din punct de vedere al circuitelor, suntem undeva la nivelul anului 1983, când a fost înfiinţat acest spital. Acum se pune problema din punct de vedere al condiţiilor epidemiologice, de exemplu în ATI şi în blocurile operatorii să avem camere cu presiune negative, astfel încât să scadă rata infecţiilor asociate actului medical, este necesar controlul umidităţii, controlul temperaturii. Deci la ora actuală, în condiţiile anului 2017, construcţia unui spital nou, regional, va asigura şi din punct de vedere epidemiologic şi al circuitelor funcţionale, funcţionarea integrată a tuturor secţiilor spitalului„, a arătat dr. Puiac.

Managerul SCJU Târgu Mureş a susţinut că înfiinţarea spitalului regional, aşa cum figurează în memorandumul aprobat de Guvern, în urmă cu o zi, pentru demararea procedurilor necesare pentru construirea a cinci spitale regionale în Timişoara, Târgu Mureş, Constanţa, Brăila-Galaţi şi Braşov, ar descongestiona Spitalul Clinic de Urgenţă de o mare parte a activităţii şi îi va permite să dezvolte o serie de institute medicale.

„Spitalele regionale sunt spitale care asigură urgenţa 24 de ore din 24, spitale de cea mai înaltă competenţă dar, în acelaşi timp, se poate dezvolta un institut care să reprezinte maximumul din punct de vedere al cercetării şi al actului medical. Există Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant, care va avea mai mult spaţiu pentru dezvoltare, se poate înfiinţa un institut oncologic, care lipseşte în Târgu Mureş, se poate înfiinţa un institut de gastroenterologie, deci se pot înfiinţa mai multe institute care să facă medicină la cea mai înaltă performanţă”, a afirmat dr. Claudiu Puiac.

Memorandumul adoptat de Guvern prevede iniţierea demersurilor pentru identificarea soluţiilor de finanţare pentru construirea celor cinci spitale regionale, cu încadrarea în ţintele anuale de deficit, şi în cazul în care va fi necesară contractarea unor împrumuturi la nivel guvernamental, aceasta se va face cu respectarea legislaţiei privind datoria publică. AGERPRES