Seria de conferințe regionale ”Management Modern în Industria Farmaceutică” a debutat vineri, 6 iulie 2018, la Cluj. Programul este implementat de Oameni și Companii și Portalul www.medicalmanager.ro, cu susținerea partenerilor Antibiotice, Farmexpert și Farmaciilor Alphega.

Conferința regională organizată la Cluj va fi urmată de întâlniri similare, organizate la Timișoara, Constanța, Brașov și București.

”Este un proiect foarte ambițios, pentru că ne-am propus ca în doar câteva ore, într-o dimineață, să discutăm modernizarea acestui sistem cel puțin nefuncțional. Dar ceea ce ne dorim este să rămânem cu câteva idei importante, cu câteva direcții pe care să le putem prelua în continuarea proiectului. Cred că a discuta despre management modern într-un sistem de sănătate distrus este un act de curaj. Dar veți vedea astăzi  că putem avea concepte moderne, că avem produse moderne și putem face pași concreți în vederea instituirii unui management modern.” a declarat Iulian Trandafir, Director General Farmexpert în deschiderea oficială a evenimentului.

La întâlnirea regională de Cluj au luat parte medici specialiști, farmaciști și lideri din domeniul sănătății, pentru a discuta despre provocările cărora trebuie să le răspundă industria farmaceutică românească în ultimii ani.

Participanții la conferință au aflat de la Lucian Borsan, Managing Director la Alphega Farmacie despre conceptul inovator adus pe piața farmaceutică românească de echipa de la Farmexpert, Farmacia Alphega: ”Până acum 10 ani în urmă, treaba noastră se oprea undeva în spatele farmaciei. Ne limitam doar la livrarea medicamentelor către clienții noștri, farmaciile independente. Dar ne-am dat seama că în acest mod nu ne puteam implica și nu ne puteam folosi de know-how-ul pe care îl aveam în funcționarea și gestionarea farmaciei. Farmaciile independente se confruntă în ultimii ani cu provocări majore în ceea ce privește lupta pentru supraviețuire. În ultimii 2-3 ani sute de farmacii independente au dispărut de pe piața farmaceutică din România. Iar răspunsul este unul foarte simplu: farmacia, ca orice altă afacere, are nevoie de un exercițiu financiar pozitiv la final de an, un exercițiu financiar care să-i permită să funcționeze în continuare. Iar cum cele mai multe dintre farmaciile independente aparțin  unor oameni foarte bine pregătiți pe zona farmaceutică, dar relativ descoperiți pe zona financiară, ne-am dat seama că aici este punctul în care ar trebui să intervenim prin  proiectul Alphega.”

Alphega este un proiect lansat în anul 2001, în Franța, un proiect dedicat farmaciilor la nivel european, care în acest moment implică mai bine de 6300 farmacii independente din 9 țări europene.  În România, 520 farmacii independente s-au alăturat proiectului Alphega în septembrie 2016, momentul lansării proiectului în România. Iar la nivelul lunii iulie 2018 numărul acestora a urcat la peste 620 farmacii care compun comunitatea Alphega.  rovocările cu care se confruntă farmaciile Alphega sunt provocările obișnuite la nivel european, strâns legate de creșterea bolilor cronice, îmbătrânirea populației și creșterea frecvenței bolilor de sănătate mentală și obezității.

Doctor Mihaela Moșneguțu, Director Medical al companiei Antibiotice SA a prezentat invitaților noul brand lansat în 2018 de companie, ”NUTRIENSA: Știință și Sănătate”. ”Aceste se dorește un brand altfel decât Antibiotice, transmițând tradiția și continuitatea dar și ceva în plus, acel plus de la A+ de la Antibiotice. Este un brand dedicat oamenilor moderni, aflați în permanentă mișcare, provocați tot timpul să facă mai mult. Medicii, farmaciștii și publicul român au încredere în Antibiotice Iași, iar Nutriensa va duce mai departe și va cultiva această încredere prin profesionalism, calitate și onestitate”.

Farm. Prof. Dr. Ioan TOMUȚĂ, Președinte Colegiul Farmaciștilor Cluj a vorbit participanților despre ”Fabricarea medicamentelor în secolul 21. Provocări și răspunsuri strategice”. ”Ne îndreptăm spre era post antibiotică?” a fost întrebarea la care a răspuns Prof. Dr. Alexandru RAFILA, Președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentant al României în biroul executiv al Organizației Mondiale a Sănătății.