Un mamograf digital de ultimă generaţie, ce va permite diagnosticarea precoce şi precisă a tumorilor mamare, a fost achiziţionat recent, cu circa un milion de lei, de către Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, în cadrul unui proiect derulat de Consiliul Judeţean Sălaj, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

„Continuăm investiţiile în sistemul medical, pentru a îmbunătăţi permanent accesul sălăjenilor la servicii medicale şi pentru a ţine pasul cu progresele tehnologice din medicina modernă. Instalaţia radiologică de mamografie achiziţionată recent este una digitală, imaginile radiologice se obţin în câteva secunde, astfel că timpul alocat unei paciente scade semnificativ, doza de iradiere este mult mai mică, rezoluţia imaginilor este net superioară, iar softul aferent permite obţinerea detaliilor de mare fineţe. Noul echipament medical realizează mamografii 2D, însă ne propunem ca în cel mai scurt timp să achiziţionăm o extensie care să permită efectuarea de mamografii 3D, considerate cea mai modernă metodă de screening pentru diagnosticarea cancerului de sân în stadii incipiente. Mai mult decât atât, va permite Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău să acceseze programul naţional de screening pentru cancer mamar şi să salveze, astfel, cât mai multe vieţi”, precizează Dinu Iancu-Sălăjanu, preşedintele CJ Sălaj.

Potrivit sursei citate, aparatul va fi dat în folosinţă de îndată ce Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare va emite autorizaţia de funcţionare.

Mamografia este o procedură de screening ce poate salva vieţi, prin identificarea bolii într-un stadiu incipient, când este cel mai uşor de tratat.

„În România, conform celui mai recent raport al Observatorului Global al Cancerului (GLOBOCAN), cancerul mamar se află pe locul al treilea ca număr de cazuri noi pe an, după cancerul colorectal şi cel bronhopulmonar, dacă luăm în considerare ambele sexe. În schimb, în patologia oncologică la femei, cancerul mamar se situează pe primul loc. Mortalitatea prin cancer mamar rămâne una ridicată, însă screeningul mamar poate ajuta la depistarea precoce a acestui tip de cancer, în stadii în care poate fi tratat cu şanse foarte mari de vindecare. Dintre toate metodele de diagnostic pentru cancerul mamar, mamografia rămâne cea mai importantă şi singura care a demonstrat o reducere a mortalităţii. De altfel, ghidurile internaţionale recomandă efectuarea anuală a unei astfel de investigaţii la femeile de peste 40 de ani”, explică, în comunicatul menţionat, dr. Marilena Trăilă, medic specialist Oncologie Medicală în cadrul SJU Zalău. AGRERPRES