mamograf_nou (1).jpgMinistrul Sănătăţii, Cseke Attila a inspectat luni mamograful digital pe care Ministerul Sănătăţii l-a finanţat pentru Spitalul Clinic Judeţean din Oradea cu suma de aproape un milion de lei şi care va fi dat în folosinţă pe 1 aprilie a.c.

‘Eu cred că această parte a ţării merită o asemenea dotare. Este cel mai performant din Transilvania,’ a declarat ministrul Cseke Attila. El a precizat că este un aparat de ultimă generaţie, digital, care va ajuta unitatea să se înscrie în Programul Naţional de Screening Mamar, pe care ministerul intenţionează să-l demareze.

Printre facilităţile oferite de noul mamograf se află capacitatea de a descoperi tumori mai mici de doi milimetri, precum şi posibilitatea de urmărire mult mai bună a situaţiei post operatorii/post terapeutice la paciente. Prin punerea în funcţiune a acestui aparat, acest tip de examinare radiologică (în circuitul spitalicesc public local) va fi rezolvat. Cseke Attila a reamintit că, în 2010, Spitalul Judeţean din Oradea nu avea contractate servicii de mamografie cu Casa de Asigurări de Sănătate tocmai din cauza lipsei unei aparaturi adecvate, spre deosebire de unităţile sanitare private orădene.

În acest domeniu, Direcţia de Sănătate Publică Bihor l-a informat pe ministrul Cseke că intenţionează să realizeze, într-un proiect transfrontalier, o caravană medicală, în parteneriat cu judeţele Arad, Timiş şi Direcţia de Sănătate Publică din judeţul ungar Bekes. Caravana ar urma să fie alcătuită dintr-un mamograf, un ecograf şi un aparat stomatologic, care să se deplaseze în localităţile cuprinse în proiect. ‘Scopul nostru este să ajungem cât mai aproape de oameni, pentru a le oferi servicii la îndemână şi de calitate,’ a declarat, pentru AGERPRES, dr. Marius Pîrcioagă, directorul executiv al DSP Bihor. Ministrul a mai vizitat la Spitalul Judeţean o nouă staţie de sterilizare, dotată cu un aparat modern cu 16 programe, de nivel european. AGERPRES