Majoritatea adulților cu obezitate nu au primit un medicament pentru obezitate din 2015 până în 2023, iar dintre cei cărora li s-a prescris un medicament, 55% au avut cel puțin o rețetă, conform datelor studiului publicate în Diabetes, Obesity and Metabolism.

Într-o analiză reală a adulților cu obezitate care au participat la cel puțin un program de control al greutății sau au primit un medicament pentru obezitate de la 1 ianuarie 2015 până la 30 iunie 2023, cercetătorii au observat mai multe disparități cu prescripțiile de medicamente pentru obezitate.

Pentru adulții de culoare și hispanici a fost mai puțin probabil să li se prescrie un medicament decât adulților albi, pentru bărbați a fost mai puțin probabil să li se prescrie o rețetă în comparație cu femeile, iar pentru persoanele cu asigurări public erau mai puține șanse de a li se prescrie un medicament decât cei cu asigurare privată.

„În ciuda entuziasmului crescut în ceea ce privește farmacoterapia obezității, datele din lumea reală demonstrează că este subutilizată și probabil va rămâne așa în viitorul previzibil. Se pare că multe dintre barierele legate de subutilizarea chirurgiei metabolice și bariatrice se aplică și în cazul utilizării limitate a medicamentelor pentru obezitate,”a declarat Dr. Hamlet Gasoyan, medic în departamentul de medicină internă și geriatrie și investigator la Center for Value-Based Care Research de la Cleveland Clinic și profesor asistent la Cleveland Clinic Lerner College of Medicine de la Case Western Reserve University.

Gasoyan și colegii săi au efectuat un studiu de cohortă retrospectiv, cu date de la 50.678 de adulți care au avut un IMC de 30 kg/m2 sau mai mare, în timpul primei vizite de îngrijire primară și au participat la cel puțin un program de control al greutății sau au primit o rețetă de medicamente pentru obezitate de la 1 iulie 2015 și până la 31 decembrie 2022 (vârsta medie, 50 de ani; 54% femei; 66%, rasă albă). Datele au fost obținute din fișele medicale electronice din Ohio și Florida.
Pe parcursul unei perioade medii de urmărire de 4,7 ani, 8% dintre adulți au primit un medicament pentru obezitate. Dintre cei care au primit o rețetă, 55% au avut cel puțin o rețetă documentată. Dintre cei care au primit o rețetă, 39% au primit naltrexonă/bupropionă, 29% au primit fentermină/topiramat, 19% au primit semaglutidă, 11% au primit liraglutidă și 1,2% au primit orlistat.
„Având în vedere progresul major în dezvoltarea de noi și extrem de eficiente medicamente pentru obezitate în ultimii câțiva ani și cantitatea de atenție acordată acestor medicamente în știri și rețelele sociale, ne-am putea aștepta la un procent mai mare de rețete”, a spus Gasoyan. „În același timp, similar cu cazul chirurgiei bariatrice și metabolice, atât barierele contextuale, cât și cele individuale pot duce la adoptarea limitată a farmacoterapiei obezității, cum ar fi părerile și atitudinile pacientului, comunicarea pacient-medic, stigmatizarea greutății, precum și costul și acoperirea cheltuielilor de către asigurare.”
Într-un model care examinează prescripțiile de medicamente, adulții hispanici au avut mai puține șanse să primească un medicament pentru obezitate decât adulții albi (aOR = 0,51; IC 95%, 0,37-0,7), dar nu a fost observată nicio diferență între adulții albi și negri. S-au observat cote mai mici pentru prescrierea unei rețete pentru adulții cu asigurare medicală de stat, comparativ cu cei cu asigurări private. Adulții care au primit fentermină/topiramat au avut mai multe șanse să își completeze prescripția (aOR = 1,27; IC 95%, 1,08-1,51) și cei care au primit liraglutidă (aOR = 0,61; IC 95%, 0,49-0,75) și orlistat (aOR = 95,11) % CI, 0,07-0,17) au avut mai puține șanse să-și completeze prescripția față de adulții care au primit naltrexonă/bupropionă. Nu a existat nicio diferență în șansele de completare a prescripției între naltrexonă/bupropionă și semaglutidă.

Dr. Gasoyan a afirmat că studiul dezvaluie o nevoie de strategii pentru a aborda barierele în calea accesului la medicamente pentru obezitate.„Se fac noi cercetări privind factorii care afectează utilizarea medicamentelor pentru obezitate, inclusiv ratele de utilizare a acestora, pentru a se îmbunătăți analiza politicilor care afectează utilizarea tratamentelor pentru obezitate – în special farmacoterapie pentru obezitate. Este un pas înainte încurajator. În același timp, pe măsură ce medicamentele pentru obezitate mai noi și mai eficiente devin disponibile, eterogenitatea preferințelor pacienților pentru gestionarea obezității ar crește și ea. Conștientizarea sporită a disparităților existente, abordarea stigmatizării cu privire la greutate și promovarea comunicării pacient-furnizor despre tratamentul obezității și în special farmacoterapie ar putea ajuta,” a spus Gasoyan.

 

Sursa: Healio