Peste 550.000 de persoane aflate la varsta pensiei se vor adauga pensionarilor care beneficiaza de medicamente compensate cu 90%, astfel incat numarul acestora va ajunge la 3,5 milioane. De la 1 iulie, pensionarii cu venituri de pana la 700 de lei lunar vor beneficia de medicamente compensate in proportie de 90%, a decis miercuri Guvernul.

La propunerea ministrului Sanatatii, Ion Bazac, Executivul a aprobat miercuri Hotararea de Guvern pentru modificarea unor acte normative referitoare la Programul pentru compensarea cu 90% a pretului de referinta al medicamentelor pentru pensionari.

„Am crescut cu 100 de lei, de la 600 la 700 de lei, plafonul veniturilor pentru care pensionarii pot beneficia de medicamente compensate cu 90%. Crestem astfel accesibilitatea pensionarilor cu venituri mici la medicamentele compensate. De asemenea, continuam masurile de protectie sociala pentru categoriile defavorizate pe care le-am inceput la 1 martie prin programul de compensare cu 90% a medicamentelor. Solidaritatea fata de pensionarii cu venituri mici a reprezentat o promisiune si o prioritate a Guvernului care a devenit realitate”, a declarat ministrul Sanatatii, dr. Ion Bazac.

Numarul pensionarilor care au accesat, in primele doua luni de functionare, programul de compensare cu 90% pentru pensionarii cu venituri de pana la 600 de lei a fost mai mic fata de cel prognozat. Acest fapt, impreuna cu ieftinirea pretului la medicamente si costul mediu pe reteta prescrisa mai mic fata de cel estimat a condus la realizarea unei economii de aproximativ 30 de milioane de lei in bugetul Ministerul Sanatatii.

„Asa cum am promis, toate economiile pe care le facem in cadrul programelor MS le vom utiliza tot pentru bolnavi. Ca urmare am folosit cele 30 de milioane tot pentru pensionari”, a mai spus ministrul Bazac. Pensionarii vor achizitiona in continuare oricare dintre cele 650 de medicamente aflate pe Sublista B la un nivel de compensare de 90%. Înainte de 1 martie 2009, medicamentele incluse in Sublista B erau compensate in procent de doar 50% din pretul de referinta, indiferent de veniturile realizate din pensii. Potrivit hotararii de guvern, compensarea de 90% va fi suportata in proportie de 50% din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, restul de 40% fiind acoperit din bugetul MS.

Sublista B cuprinde 650 de medicamente (216 denumiri comune internationale – DCI), necesare in tratamentul hipertensiunii arteriale, afectiunilor circulatorii, pentru scaderea colesterolului, impotriva vertijurilor, tulburarilor capacitatii mentale etc. O clasificare a celor mai folosite medicamente compensate din Sublista B arata ca pe primul loc se situeaza Bilobilul, urmat de Detralex, Prestarium, Tanakan, Nebilet, Preductal, Betaserc, Alpha D3, Miofilin, Crestor, Sortis, Prestarium, Oxibral, Omnic Tocas, iar diferenta dintre suma achitata de pensionarii cu venituri numai din pensii si pana la 700 lei pe luna inainte de 1 martie 2009 si dupa aceasta data. Pensionarii cu venituri din pensii de peste 700 de lei vor putea beneficia in continuare de compensarea de 50% pentru medicamentele din Sublista B.