Porţile celei de-a opta ediţii a Congresului Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice cu participare internaţională, organizat de Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, s-au deschis oficial în cursul zilei de ieri, 7 septembrie 2010, la Cluj-Napoca.
Ca în fiecare an, moderatorul ceremoniei de deschidere a fost Prof. dr. Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei, care i-a invitat pe participanţii de la acest congres la „mai multă cunoaştere şi prietenie” în ceea ce priveşte modalităţile de tratament a afecţiunilor cauzate de diabet. Acesta este mesajul pe care Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice l-a adoptat pe parcursul a opt ediţii consecutive, iar dorinţa organizatorilor a fost aceea de a continua această tradiţie, pentru a perpetua viziunea şi misiunea acestei alianţe.
„Am multe aşteptări de la acest congres. În primul rând, mă aştept ca participanţii să înţeleagă rolul lui Paulescu în descoperirea tratamentului cu insulină şi să înţeleagă care sunt mesajele şi să descopere ofertele noastre ştiinţifice”, a declarat Prof. dr. Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
În cadrul simpozioanelor desfăşurate pe parcursul primei zile a congresului s-a discutat despre importanţa inhibitorilor DPP-4 în tratamentul persoanelor cu diabet zaharat de tip II, despre terapia cu testosteron în reducerea rezistenţei la insulină şi la rolul acesteia în îmbunătăţirea controlului glicemic, precum şi despre modul în care influenţează şi afectează hipertensiunea arterială organele ţintă la pacientul cu diabet zaharat.
Un subiect care a captat atenţia participanţilor a avut ca tematică rolul „moleculei geniale” (sulodexida) în tratamentul complicaţiilor diabetului zaharat. Prof. dr. Amorin Remus Popa, şeful Clinicii de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din Oradea, a evidenţiat rolul acestei molecule în refacerea edoteliului fluxului retinian (în cazul retinopatiei), în reducerea mortalităţii cumulative prin accident cardiac, precum şi importanţa acestei molecule în protecţia globală a vaselor de sânge şi a anumitor organe: rinichi, ochi, cord, creier.
Aşa cum a declarat Prof. dr. Radu Lichiardopol, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, în cadrul deschiderii oficiale a congresului, „Congresul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice cu participare internaţională se află pe o treaptă succesivă de succese şi se poate urmări cu uşurinţă progresul înregistrat de această alianţă, formată în urma unei iniţiative prieteneşti.”
Congresul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice se află la a VIII-a ediţie şi este organizat de Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. Acest eveniment se desfăşoară în perioada 7-9 septembrie 2010 la Cluj-Napoca şi reprezintă „ manifestarea solidarităţii medicale la cel mai înalt grad”, după cum a declarat rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj, Prof. dr. Constantin Ciuce.