Ana Aslan a inceput sa vorbeasca despre ceea ce astazi este cel mai mare trend in lumea medicala, adica medicina predictiva si de preventie, in anii ’50, a declarat dr.Luiza Spiru, specialist in geriatrie-gerontologie, geronto-psihiatrie si medicina anti-aging, presedinta Fundatiei Ana Aslan International si seful Centrului de Diagnostic si Tratament pentru Boli de Memorie din cadrul Spitalului Elias.
Aceasta a adaugat ca Ana Aslan a fost un pionier la vremea respectiva, a avut o gandire futurista, a observat catre ce se indreapta omenirea, respectiv fenomenul de imbatranire care va afecta marea majoritate a populatiei.
”Ritmul accelerat al imbatranirii populatiei si cresterea duratei de viata in special in tarile dezvoltate devine o realitate contemporana care costa din ce in ce mai mult guvernele, sistemele de asigurari si care necesita asigurarea unei calitati a vietii in conditiile unei societati moderne”, a reliefat dr. Spiru precizand ca Ana Aslan a inteles din timp catre ce ne indreptam. Luiza Spiru a spus ca nu a cunoscut-o personal pe Ana Aslan.
„M-a interesat mai putin aspectul comercial care a facut-o celebra in intreaga lume, cosmeticele, cremele. Mi-am insusit experienta ei in domeniul incetinirii imbatranirii, a studierii acestui fenomen, admirand-o ca om de stiinta in primul rand. De aceea sunt un oponent al curentului si al piratilor care vorbesc despre Aslan sau care asociaza numele Aslan cu fenomenul comercial de vanzare de creme sau srl-uri care se ocupa de vanzarea cremelor Aslan”, a explicat dr. Spiru. Aceasta a mai spus ca in ceea ce priveste medicamentul Gerovital, sub forma de drajeuri si fiole, din pacate astazi nu mai este considerat un medicament in tarile europene pentru ca nu a reusit sa aiba un dosar stiintific destul de puternic.
„Aceste cercetari de biologie moleculara au ramas la nivelul anilor ’80 – ’85, sustine specialista afirmand ca „gerovitalul aflat in portofoliul Zentiva este produs in Romania pe scara larga si noi il folosim pentru ca este produs romanesc, dar nu este considerat medicament in nicio alta tara europeana, din cauza ca nu indeplineste conditiile farmacologice, farmacodinamice pentru a fi considerat medicament. Este vorba despre excipientii aflati in formula gerovitalului si care nu au un dosar de sustinere, nu sustin calitatea de componenti activi in aceasta formula”. Luiza Spiru a mai spus ca asta nu ar fi o problema pentru ca procaina are niste calitati extraordinar de mari, interesante care pot deveni studiu, pot deveni obiectul unor noi indicatii terapeutice. In opinia sa, molecula a avut si are nevoie in continuare de studii, pentru indicatii, trebuie o noua relansare a acesteia care este costisitoare.
„In 2000, am creat Fundatia Ana Aslan International, fiind singura romanca din aceasta organizatie, toti partenerii si profesorii cu care am lucrat au insistat foarte mult ca organismul sa se preocupe in primul rand de cercetare dezvoltare in domeniul intarzierii fenomenului imbatranirii al preventiei si in special cu focus pe imbatranirea cerebrala, am incercat sa redefinim si sa cream un brand care sa se numeasca Aslan”, a subliniat dr. Spiru. Un alt obiectiv este pregatirea in domeniu si in acest sens fundatia a format si reformat peste 2.400 de specialisti in domeniile medicinei interne, neurologie, psihiatrie, geronto-psihiatrie, psihologie clinica. „In prezent, se afla in curs de patentare cateva servicii pe care le-am inregistrat, studiul asupra unor noi molecule, obtinute in urma cercetarilor facute in cadrul organizatiei”, a precizat dr. Spiru. Ea a facut referire la faptul ca fundatia este sprijinita de una dintre cele mai importante asociatii – Asociatia Europeana de Medicina Predictiva si Prevenire.
„Acest tip de medicina, predictiva, va schimba modul de gandire atat european, cat si mondial in nu mai mult de trei ani va trebuie sa educe atat studentul cat si specialistul in segmentul lui de specialitate cum sa puna in tema pacientul asupra potentialului de boala pe care-l poate dezvolta in ultimii ani, ii face predictii de boala si pe termen lung. Medicina moderna nu are cum sa nu se bazeze pe asta utilizand markerii de boala”, a evidentiat dr. Spiru. Ea a adaugat ca trebuie sa se tina seama de raspunsul individual in tratamente.
„Rebrenduirea Aslan prin organizatia pe care am constituit-o are in mijlocul preocuparilor si diagnoza de varsta, imbatranirea cerebrala. Scopul nostru este diagnosticul cerebral in orice etapa din viata noastra. Unii specialisti uita ca orice problema instalata la nivelul cortexului afecteaza organele interne”, afirma medicul.
Dr. Luiza Spiru mai sustine ca boala de memorie in Romania are un risc foarte mare de dezvoltare din cauza stresului, prevalenta fiind mai mare in randul femeilor decat in randul barbatilor si are un risc foarte mare de dezvoltare la varste tinere pe fondul neglijarii tulburarilor depresive.AGERPRES