Prim-ministrul Ludovic Orban a anunţat că, după declanşarea epidemiei de coronavirus, numărul angajaţilor Direcţiilor de Sănătate Publică a crescut cu 4.000, la nivel naţional.

Într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria, premierul a arătat că întărirea Direcţiilor de Sănătate Publică a fost unul dintre obiectivele sale.
„La ora actuală, faţă de efectivele iniţiale, în Direcţiile de Sănătate Publică numărul de angajaţi a crescut cu peste 4.000 la nivel naţional. Am implicat rezidenţi, am implicat medici şcolari, am implicat medici sau cadre medicale care au fost disponibile în diverse spitale care nu sunt în prima linie, pentru a putea să întărim capacitatea Direcţiilor de Sănătate Publică, care sunt extrem de greu încercate şi care trebuie să deruleze proceduri, trebuie să facă faţă unor misiuni pentru care nu fuseseră pregătite. Din mers trebuie să creştem sistematic capacitatea Direcţiilor de Sănătate Publică de a face faţă acestor evenimente”, a spus Orban.
El a adăugat că, în prezent, anchetele epidemiologice se derulează cu „o viteză crescută”. „Anchetele epidemiologice şi-au arătat, în mare măsură, rezultatele, prin diminuarea răspândirii. De asemenea, sistemul de izolare la domiciliu şi de asemenea sistemul de carantinare”, a precizat premierul.
El a atras atenţia asupra faptului că în ultima perioadă zeci de mii de cetăţeni români s-au întors din ţări precum Italia, Spania, Franţa, Germania, în care numărul de cazuri diagnosticate pozitiv este foarte mare. În context, Orban a remarcat importanţa activităţii DSP pentru a putea asigura controlul, procesarea tuturor declaraţiilor şi implementarea deciziilor de carantină şi de izolare la domiciliu.
„Apreciez foarte mult activitatea DSP şi îi felicit pe toţi cei care s-au alăturat din mers şi care susţin, practic, fără să aibă neapărat o pregătire necesară, pur şi simplu învaţă zi de zi ceea ce trebuie să facă, îşi asumă riscuri şi reuşesc să ducă la decizii care să reducă riscul epidemiei”, a spus Orban. AGERPRES