duta-Lucian.jpgPreşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dr. Lucian Duţă, consideră că medicamentele incluse în programele naţionale ar trebui plătite pe preţuri de referinţă.
„În lista C2 avem medicamente care au aceeaşi substanţă activă pe care o plătim şi de 12-15 ori mai scump. Se impun şi aici reglementări, astfel încât să se introducă medicamente generice aşa cum am procedat pentru listele A şi B”, a spus dr. Lucian Duţă, cu prilejul prezentării raportului Consiliului Concurenţei privind investigaţia sectorială pentru cunoaşterea pieţei distribuţiei angro de medicamente din România.

El a adăugat că din 2008 nu mai există mijloace de reglementare pe piaţa farmaceutică şi nu există niciun control. Acesta a precizat că introducerea unor noi reglementări ar aduce economii importante. ”Măsura de introducere a preţului de referinţă, cel puţin din punct de vedere tehnic, dacă nu şi social, a fost una corectă”, a subliniat preşedintele CNAS. Dr. Lucian Duţă a admis că CNAS nu şi-a onorat obligaţiile de plată şi a spus că nici nu se întrevăd perspective pentru a aduce plata la zi, dar a evidenţiat faptul că nu există nicio plafonare la consum, ceea ce este un avantaj pentru producători. AGERPRES