spit jud miercurea ciuc.jpgNoi locuinţe pentru medici au fost date în folosinţă, marţi, de Consiliul Judeţean Harghita, demersul având rolul de a atrage specialişti la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc. Apartamentele se află într-un complex de două imobile, care au fost construite din fondurile Consiliului Judeţean şi vor fi ocupate de dr. Laszlo Zsuzsanna, medic internist, care se va muta împreună cu familia, şi de dr. Szekely Csaba, medic chirurg, aflat în ultimul an de rezidenţiat.

Dr. Laszlo Zsuszanna a declarat că a terminat rezidenţiatul la Târgu Mureş şi s-a întors la Miercurea Ciuc atât datorită faptului că aici are familia, dar mai ales pentru că i-a fost promisă o locuinţă de serviciu. Ea a spus că timp de trei ani a stat în chirie şi a plătit aproximativ 700 lei pe lună şi se bucură că pentru noua locuinţă nu va plăti decât 80 de lei pe lună.

La rândul său, dr. Szekely Csaba a afirmat că pentru venirea sa la Miercurea Ciuc a contribuit foarte mult şi faptul că va avea o locuinţă, chiar dacă determinant a fost criteriul profesional. Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, dr. Demeter Ferenc, consideră că prin acest demers medicii specialişti vor fi atraşi către Miercurea Ciuc.

”Din păcate, salarizarea personalului medical este mult rămasă în urmă faţă de nivelul salarizării din Europa de Vest şi din cauza asta pierdem foarte mulţi medici specialişti. Facem şi noi ce putem, împreună cu Consiliul Judeţean, (…) încercăm să le oferim locuinţe aproape de spital, noi, frumoase, confortabile. Încercăm să îmbunătăţim condiţiile de muncă prin îmbunătăţirea condiţiilor de diagnostic şi tratament, încercăm să obţinem aparatură performantă, să reabilităm secţiile spitalului”, a declarat dr. Demeter.

Acesta a subliniat că, în acest moment, Spitalul Judeţean de Urgenţă ar avea nevoie de 15-20 de medici specialişti, iar în viitor, după ce spitalul îşi va extinde sfera de activitate, necesarul ar fi de 40 de specialişti. În prezent, o nevoie acută de medici se simte la secţia de Oncologie, care funcţionează cu un singur medic, dar şi la secţiile Infecţioase, Pneumologie, Pediatrie sau Serviciul de Urgenţă.

Prezent la evenimentul festiv de predare a locuinţelor de serviciu, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, şi-a exprimat speranţa că în urma politicii de dezvoltare a Spitalului Judeţean posturile vacante vor fi ocupate, iar munca în această unitate sanitară va fi mai atractivă. În cele două imobile construite de Consiliul Judeţean se află, în total, opt apartamente cu câte două camere, investiţia totală fiind de 800.000 lei. Până acum s-au ocupat patru din cele opt apartamente, restul urmând să fie predate în curând. Consiliul Judeţean intenţionează să mai construiască două astfel de imobile, dar la prima licitaţie publică organizată nicio firmă nu a fost interesată de această lucrare. AGERPRES