Preşedintele Colegiului Medicilor Olt, Costache Marinache, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că la Spitalul de Psihiatrie Schitu-Greci, aflat între spitalele care vor fi comasate, la propunerea Ministerului Sănătăţii, există o listă de aşteptare de două luni pentru internarea pacienţilor, deoarece paturile din această unitate sanitară sunt permanent ocupate.

Costache Marinache a subliniat că din cauza gradului de ocupare a paturilor de aproape 85, adică la limita admisă, dar şi pentru că spitalul nu a fost unul cu datorii şi are o situaţie financiară bună ar trebui să rămână la statutul actual şi să nu fie transformat într-o secţie externă a Spitalului Judeţean de Urgenţe Slatina pentru că s-ar putea crea o harababură în ce priveşte aspectele birocratice, cineva ar trebui să stea mereu pe drumuri între Slatina şi Schitu cu mapa cu acte şi ar creşte şi costurile cu salariile.

Preşedintele Colegiului Medicilor a spus că, în cazul transformării Spitalului de Psihiatrie în secţie a SJU Slatina, ar trebui crescute salariile personalului medical cu 25 de procente pentru că acesta ar fi plătit la nivelul de salarizare al SJU Slatina şi nu al unui spital de mediu rural, cum se întâmplă în prezent. Marinache a adăugat că ar mai putea apărea şi probleme de ordin financiar întrucât SJU Slatina are permanent probleme financiare în timp la Schitu nu sunt asemenea dificultăţi. Spitalul de Psihiatrie din comuna Schitu are o medie de 136 de paturi ocupate din 160 în total, adică la limita admisă, pentru că trebuie să existe şi paturi neocupate pentru a se putea face igienizarea.


Foarte ocupat de pacienţi este şi Centrul de Sănătate Drăgăneşti-Olt, aflat pe lista cu spitalele ce vor fi transformate în cămine de bătrâni. Împotriva desfiinţării acestei unităţi sanitare este atât preşedintele CM Olt, cât şi primarul localităţii Drăgăneşti, Sorin Ghiţă. La Drăgăneşti, spitalul are grad de ocupare peste limita admisă, adică de 99 la sută, şi, potrivit preşedintelui CM Olt, are şi o largă adresabilitate şi o linie de gardă. În unitatea sanitară sunt 45 de paturi şi două secţii, de interne şi pediatrie, precum şi laborator de analize şi de radiologie, spitalul având 17 medici. Autorităţile din judeţ au început de săptămâna acesta o campanie pentru păstrarea Centrului de Sănătate Drăgăneşti şi a Spitalului de Psihiatrie Schitu, fără a li se schimba statutul actual. AGERPRES