Primul studiu prospectiv care a urmărit evoluția sechelelor pulmonare și cardiace ale pacienților COVID-19, prezentat în cadrul Congresului Societății Europene de Pneumologie, arată o îmbunătățire a acestora după externare. La 6 săptămâni după externare, 88% dintre pacienții COVID-19 prezentau leziuni pulmonare la examinarea prin Tomografie Computerizată (CT), față de 56% la 12 săptămâni. Procesul de recuperare a deficitelor poate fi accelerat de inițierea precoce a unui program de reabilitare pulmonară, așa cum arată un al doilea studiu prezentat în cadrul congresului.

„Vestea proastă este că pacienții prezintă afectare pulmonară COVID-19 la săptămâni după externare. Vestea bună este că această afectare tinde să se amelioreze în timp, ceea ce sugerează că plămânii au un mecanism de autoreparare”- co-autor al studiului, doctorand Dr. Sabina Sahanic, Universitatea din Innsbruck.

Studiul a inclus pacienți COVID-19 internați la Clinica Universitară de Medicină Internă din Innsbruck, Spitalul Sfântul Vinzenz din Zams sau Centrul de Reabilitare Cardio-pulmonară din Münster, Austria. Rezultatele prezentate în cadrul congresului sunt bazate pe date ale primilor 86 de pacienți incluși în studiu în perioada 29 aprilie-9 iunie. Înrolarea a continuat și după această dată, în prezent fiind incluse în studiu peste 150 de persoane.

 

 

 

Materialul integral pe www.raportuldegarda.ro