Conferinţa Naţională Management Medical Modern, un proiect iniţiat în 2007 de „Oameni şi Companii” şi portalul MedicalManager.ro, a ajuns la cea de-a XXVI-a ediţie. Evenimentul, care a avut loc în perioada 8-10 noiembrie la Hotel Orizont din Predeal, a adunat peste 200 de manageri de spitale publice, dar şi reprezentanţi din sectorul privat care au tangenţă cu domeniul medical.
Din partea Guvernului au participat consilierul personal al ministrului Sănătăţii, Victor Mora, preşedintele Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor, Bogdan Jansen, iar Camelia Bogdănici a reprezentat Camera Deputaţilor în calitate de vicepreşedinte al Comisiei pentru Sănătate şi Familie. Fostul ministru al Sănătăţii, acum consilier de Stat în Cancelaria Primului Ministru, Vasile Cepoi, a avut o intervenţie video în cadrul lucrărilor.
Sponsorizarile vor fi publice
Consilierul ministrului Sănătăţii, Victor Mora, a vorbit despre reforma din Sănătate si a subliniat ca, oricât ar fi de durereroasă pentru oricine, trebuie făcută. El a reamintit participanţilor care sunt prevederile proiectului de lege, pe care le puteţi găsi aici. Mora a mai afirmat că ministerul are în vedere anumite reglementări în ceea ce priveşte o problemă delicată, dar care face sistemul vulnerabil; potrivit noii legi, sponsorizările făcute pentru spitale, personal şi asociaţii de pacienţi vor trebui declarate.
A mai vorbit despre posibilitatea ca în spitalele publice să existe şi o formă privată, în condiţiile în care pacientul vrea să fie tratat de un medic pe care îl preferă el. Acest lucru urmează să fie reglementat astfel: numărul de paturi incluse în sistem privat nu va trebui să depăşească procentul de 20% din capacitatea spitalului; 50% din suma plătită de către pacient îi va reveni medicului, 30% echipei medicale şi 20% spitalului. Participanţii au profitat de oportunitatea unei discuţii directe cu reprezentantul ministerului şi au cerut explicaţii pe anumite prevederi ale proiectului de lege a sanatatii. S-a discutat despre achiziţiile centralizate şi pachetul de servicii de bază .Victor Mora a atras atentia că există o reticenţă foarte mare din partea Comisiei Europene pentru finanţarea infrastructurii naţionale şi a reamintit care sunt priorităţile folosirii banilor de la Banca Mondială, un împrumut de 250 de milioane de dolari.
Managerii nu trebuie sa se sperie de acreditare
Preşedintele Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor (CoNAS), Bogdan Jansen, a vorbit despre necesitatea unui parteneriat şi i-a îndemnat pe manageri să nu se sperie de acest ciclu de acreditare. „CoNAS are o importanţă deosebită. În Europa noţiunea de acreditare există de 30 de ani. Nu vă mai speriaţi de acest ciclu de acreditare, mă interesează ca echipa de management să fie responsabilă. Timp de 5 ani, până în 2016, ne împrietenim cu noţiunea de acreditare, este un ciclu soft, birocratic”, a spus Jansen. Preşedintele CoNAS a subliniat că nu este de acord cu procedura de consultanţă externă în condiţiile în care Comisia acordă gratuit consultanţă arătând că „este jenant ca spitalul public, care foloseşte bani publici să-i risipească”.
Doua sisteme compatibile cu standardele UE: SMURD si transfuziile
Bogdan Jansen s-a dovedit extrem de tranşant în dialog şi a pus degetul pe rană: a spus că în România există doar două sisteme compatibile cu standardele Uniunii Europene; este vorba despre SMURD şi despre transfuzii. „Spitalele din România nu sunt dornice să intre într-un sistem de evaluare european, Nu-l putem duce în eroare pe pacientul european. Cei din UE se uită dacă spitalul este acreditat sau nu şi nu-l putem induce în eroare dacă standardele nu corespund”, a spus Bogdan Jansen. Preşedintele CoNAS susţine că îi este greu să creadă că nu sunt bani pentru standardizare, atâta timp cât există bani pentru porţi cu telecomandă. Acesta a adăugat că infecţiile nozocomiale reprezintă capitolul la care spitalele stau cel mai rău şi a condamnat faptul că în acest sens rapoartele nu reflectă realitatea: infecţiile există, doar că se ascund, nu sunt raportate. În această lună sunt programate pentru evaluare 27 de spitale. CoNAS, în această fază, se declară flexibilă şi dispusă să acorde asistenţă pentru ca spitalele să poată atinge standardele, cu condiţia să vadă că există implicare din partea managerilor.
Calitatea actului medical: exemplu de bune practici în Reţeaua de Sănatate Regina Maria
Directorul Spitalului Clinic de Pediatrie din Sibiu, Alexandru Mihuţ, a vorbit despre modul cum a reuşit eficientizarea energetică a spitalului. Reprezentanta Spitalului „Sfântul Constantin” din Braşov, Dr. Andreea Moldovan, şef SPCIN, a arătat cum se poate face prevenirea infecţiilor nozocomiale. Un exemplu deosebit de bune practici în ceea ce priveşte calitatea actului medical s-a regăsit în expunerea făcută de Nirvana Georgescu, director de calitate în Reţeaua de Sănătate Privată „Regina Maria”. Nirvana Georgescu a arătat că furnizorii de servicii medicale din mediul privat pun accent deosebit pe calitatea serviciilor medicale oferite pacienţilor şi asta nu doar pentru că ar fi obligaţi de tariful existent, ci din datoria morală a responsabilităţii faţă de pacient. Nirvana Georgescu a remarcat şi câteva aspecte legate de acreditare şi a arătat că sunt câteva puncte care necesită modificări. (Un articol de CORA MUNTEAN)