Persoanele cu un tipar neregulat al somnului ar putea să se confrunte cu un risc crescut de demenţă în comparaţie cu cele care dorm şi se trezesc la ore mai regulate, potrivit unui studiu publicat de cercetători de la Universitatea Monash din Australia.
Studiul nu a dovedit că somnul neregulat cauzează demenţă, însă a arătat o asociere între ele, a anunţat într-un comunicat de presă universitatea australiană, al cărei sediu se află la Melbourne.
Acest studiu prospectiv de cohortă bazat pe comunitate a examinat legătura dintre regularitatea somnului şi riscul de apariţie a demenţei în viitor.
Cercetarea, care a fost publicată în Neurology, revista oficială a Academiei Americane de Neurologie, a analizat, de asemenea, volumul creierului în urma unor scanări cerebrale.
Oamenii de ştiinţă australieni au folosit datele privind regularitatea somnului obţinute de la 88.094 de participanţi la UK Biobank, a căror vârstă medie era de 62 de ani. Indicele de regularitate a somnului a fost măsurat cu ajutorul unui dispozitiv plasat la încheietura mâinii. Pe parcursul unei perioade medii de monitorizare de 7,2 ani, 480 de participanţi au dezvoltat demenţă.
Cei care au prezentat cele mai neregulate tipare de somn au avut cel mai mare risc de demenţă, potrivit studiului.
Autorul principal, profesorul asociat Matthew Pase, de la Şcoala de Ştiinţe Psihologice a Universităţii Monash şi cercetător la Institutul Turner pentru Creier şi Sănătate Mintală, a declarat că rezultatele studiului au evidenţiat importanţa pe care o are tiparul regulat al somnului.
„Tiparele neregulate ale somnului pot perturba ceasul nostru biologic intern, care controlează ritmurile noastre circadiene de 24 de ore. Multe dintre procesele organismului nostru, inclusiv metabolismul zaharurilor şi al grăsimilor din sânge şi controlul tensiunii arteriale, urmează un ritm diurn (zi/noapte) de 24 de ore”, a spus profesorul Matthew Pase.
„Perturbarea acestor ritmuri poate creşte riscul de hipertensiune, diabet, colesterol ridicat şi obezitate. Combinaţi, aceşti factori sunt legaţi de deteriorarea vaselor de sânge şi de inflamaţia din creier, ceea ce poate duce la neurodegenerare şi la demenţă ulterioară”, a adăugat el.
Principala colaboratoare a noului studiu, Stephanie Yiallourou, de la Şcoala de Ştiinţe Psihologice a Universităţii Monash şi de la Institutul Turner pentru Creier şi Sănătate Mintală, a declarat că trebuie să se pună mai mult accent pe somnul regulat şi pe sănătate. „Cred că mulţi oameni probabil nu sunt conştienţi de aceste legături. Acest lucru se datorează faptului că cele mai multe dintre cercetările privind somnul, până în prezent, s-au concentrat mai degrabă pe investigarea duratei somnului şi a rezultatelor asociate sănătăţii, în loc să examineze cât de regulat este somnul nostru”, a adăugat ea. AGERPRES