O analiză de Elena Pap – Director Regional, Up Romania
Mediul de business este unul dinamic si in continua transformare, ceea ce a generat si o evolutie a leadershipului, fiind astazi un instrument esential pentru succesul organizatiilor din intreaga lume. Exista numeroase tipuri de leadership, insa cel mai remarcabil este leadershipul transformational.
De ce?
Pentru ca este constituit din modele si tehnici care mobilizeaza oamenii si ii determina sa realizeze, impreuna, lucruri remarcabile, cu impact in societate. Pe scurt, leadershipul transformational are menirea de a inspira, de a dezvolta culturi organizationale orientate catre rezultat, echipa si performanta.
„ Impactul unui lider este vast si influenteaza aspecte precum cultura organizationala, performanța echipei, moralul angajatilor și succesul businessului pe termen lung. Adevarata forta a unui lider consta in capacitatea de a transforma , de a potenta indicatorii de performanta dar si inimile si mintile oamenilor. Vad, zi de zi, in fiecare membru al echipei mele o sursa inepuizabila de potential, iar misiunea mea este sa inspir, sa incurajez si sa descopar noi perspective, creand, alaturi de ei, un viitor in care sa excelam. De noi depinde!”, spune Elena Pap, CEO Up Romania, CEO Regional Up Coop.
Liderul de maine este liderul care stimuleaza si motiveaza membrii unei organizatii sa lucreze pentru indeplinirea unor obiective comune avand impact nu numai in activitatea cotidiana ci aducand schimbari semnificative in gandirea si modul de gestionare a activitatilor in cadrul echipei.
Iata cateva dintre principalele caracteristici ale unui lider transformational:
- Are viziune clara si capacitatea de a dezvolta echipe unite intr-un scop comun.
- Ofera directie, sens si conduce prin puterea exemplului.
- Ofera autonomie si incurajeaza oamenii sa devina versiunea lor cea mai buna intrucat intelege importanta delegarii, nevoia de a responsabiliza si de a-I face pe membrii organizatiei sa isi depaseasca limitele si capacitatea de a gasi solutii la orice situatie predictibila sau plina de incertitudini.
- Are capacitatea de a se adapta la tendinte, nevoi, schimbari, promovand inovarea si alinierea la tendinte astfel incat sa dezvolte organizatii sustenabile pe termen lung.
- Comunica eficient si dezvolta un mediul de lucru pozitiv, incurajand in permanenta munca in echipa si orientarea catre rezultat.
- Se asigura ca organizatia este performanta inspirand angajatii la actiuni care sa contribuie la dezvoltarea organizationala si implicit la dezvoltarea potentialului fiecarui individ.
Leadershipul transformational conduce la construirea unei culturi organizationale sanatoase in care increderea, colaborarea si sinergia sunt ridicate la rang de arta. Un lider transformational este catalizatorul schimbarilor pozitive si un factor determinant in asigurarea durabilitatii si succesului pe termen lung al organizatiei.
Leadershipul transformational este o arta complexa care implica, pe langa excelente abilitati administrative si empatie, comunicare plus capacitatea de a inspira catre evolutie. Un lider transformational de success este acela care isi cunoaste cu adevarat echipa, o sustine si o incurajeaza sa isi doreasca mai mult, mai bine, in fiecare zi.