Eforturile decidenților în privința prevenției au fost unele susținute, în special în ultimii patru-cinci ani, iar statisticile arată o evoluție spectaculoasă, chiar dacă insuficientă, în acest domeniu. Este principalul mesaj al senatorului Laszlo Attila, Președintele Comisiei de Sănătate.

”S-au făcut eforturi susținute pentru normalizarea situației, în diverse domenii, dar eforturile trebuie să meargă mai departe. În acest context, finanțarea continuă este de mare ajutor, ea trebuie să fie sustenabilă, iar efectele ar trebui să fie vizibile, în timp. Uneori, efectele se văd chiar peste perioade lungi de timp”, a mai arătat Laszlo Attila, în cadrul conferinței ”Rolul prevenției medicale, în modernizarea sistemelor de sănătate”. Evenimentul a fost organizat pe 24 septembrie, la Palatul Parlamentului, Sala Avram Iancu, de Oameni și Companii, în parteneriat cu Comisiile de Sănătate din Senat, din Camera Deputaților și ANMCS – Autoritatea Națională de Managementul Calității în Sănătate, cu susținerea Rețelei Private de Sănătate ”Regina Maria”.

Implicarea breslei medicale este esențială, potrivit senatorului. ”Avem capacități neutilizate, trebuie să colaborăm cu sfera privată, avem instituții acreditate, pe care putem să le folosim, să avem un traseu prestabilit și în ceea ce privește sistemul de bonificație. Toate acestea, coroborate, pot spori calitatea actului medical, a sistemului de sănătate. Nu mă aștept la un salt de la o zi de alta, în privința finanțării, în privința sporirii alocărilor către medicina primară, dar pașii mici pot face diferența în timp ”.

Pornind de la premisa că prevenția este primul pas spre sănătate și cea mai eficientă metodă de modernizare și eficientizare a oricărui sistem de sănătate, participanții au încercat să identifice, în cadrul evenimentului, cele mai potrivite strategii pentru utilizarea prevenției medicale, în restructurarea sectorului medical din România.

Consolidarea serviciilor de asistență medicală primară, prevenție și diagnosticare precoce, colaborarea sistem public – sistem privat, în susținerea programelor de screening și creșterea accesului populației la servicii medicale, surse de finanțare în sistemul de sănătate (coplata, abonamentele medicale private etc.), medicina în era 2.0, cum răspundem nevoilor medicale ale populației active, soluții pentru facilitarea accesului la servicii medicale, în special, în orașele mici (ex: telemedicina), creșterea calității serviciilor în sistemul medical din România sunt doar câteva dintre temele abordate, în cadrul evenimentului.