Laszlo Attila: Din cauza scăderii accesibilităţii la serviciile medicale, ajungem să nu mai avem farmacii

Preşedintele Comisiei de sănătate din Senat, Laszlo Attila, a atras atenţia, vineri, în cadrul unei dezbateri, asupra scăderii accesibilităţii la serviciile medicale şi a spus că este necesară existenţa unor instituţii care să gestioneze crize precum cea generată de pandemia de COVID-19, astfel încât accesul pacienţilor la alte instituţii din domeniu să nu fie blocat.

“Aceasta situaţie grea care o avem şi am avut-o, cu COVID, ne-a mai deschis o portiţă legată de necesitatea de a crea instituţii care să stea în stand by, pe care să le folosim atunci când avem nevoie şi să avem aceste facilităţi şi infrastructura necesară de intervenţie atunci când se impune, ca să nu mai ajungem în situaţia ca să fim nevoiţi să blocăm accesul pacienţilor la alte instituţii din alte domenii, pentru că situaţia, încet – încet, începe să devină critică”, a declarat senatorul UDMR la dezbaterea online “Reforma în sănătate. Ce s-a schimbat în pandemie”, organizată de DC Media Group.

El a adăugat, în context, că numărul internărilor a scăzut la o treime faţă de perioada din anul precedent.

“Dacă ne uităm, şi foarte probabil la sfârşitul lunii vom vedea şi cifrele din luna mai, atunci vom vedea că accesul pacienţilor cu boli cronice practic s-a prăbuşit către medicii curanţi, cu nişte repercursiuni extrem de neplăcute pentru toată lumea care activează în domeniul medical. Salut intenţia Ministerului Sănătăţii legată de accelerarea discuţiilor privind revizuirea politicii de preţuri. Dar semnalez că, datorită scăderii accesibilităţii la serviciile medicale, încet-încet, dacă nu facem ceva, ajungem să nu mai avem farmacii sau se prăbuşeşte lanţul de distribuţie ca produsul să ajungă până la pacient”, a afirmat Laszlo Attila.

Senatorul a subliniat necesitatea folosirii fondurilor europene care vor sta la dispoziţia României, în cadrul strategiei pentru sănătate. AGERPRES