spit_jud_constanta_.jpgÎn urma eforturilor făcute în ultimii ani de echipa managerială şi de autorităţile locale, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa are în dotare una dintre cele mai moderne Clinici de Chirurgie Cardiovasculară din ţară. Numai anul trecut, în cadrul Clinicii constănţene au fost efectuate 1.100 de operaţii, din care 100 au fost operaţii pe cord.

„Efectuăm chiar şi câte cinci operaţii pe zi, un cord şi trei – patru vasculare”, a declarat şefului Clinicii, dr. Marius Militaru, citat de ziarul „Telegraf”. Acesta a anunţat că, cel mai probabil începând cu prima parte a lunii martie, în clinica pe care o conduce va funcţiona şi un laborator de ecografie transesofagiană, intervenţie ce va stabili mult mai uşor, dar şi în timp record, un diagnostic cert bolnavului examinat.

„Va fi singurul loc din sud-estul ţării unde vor fi efectuate şi asemenea intervenţii. Vom putea vizualiza inima din mai multe poziţii, fapt care nu ne-ar fi permis, de exemplu, la ecografia transtoracică”, a explicat dr. Militaru. El a spus că şi acum sunt efectuate asemenea ecografii, dar numai pentru pacienţii internaţi. Din martie, de asemenea ecografii vor avea parte şi pacienţii din ambulator, care au indicaţii în acest sens.

Totodată, în cadrul clinicii constănţene se efectuează şi ablaţii cu radiofrecvenţă intraoperatorii, în cazul pacienţilor cu fibrilaţie atrială sau alte tulburări de ritm cardiac. „În dotarea clinicii exista un aparat extrem de scump care nu era folosit. Cu sprijinul Consiliului Judeţean am reuşit să-l punem în funcţiune şi să apelăm la el atunci când ne confruntăm cu situaţii extreme. Sunt cazuri medicale ce impun neapărat folosirea aparatului, sunt cazuri selecţionate atent, evident criteriile fiind medicale”, declară dr. Militaru. El spune că asemenea intervenţie nu se efectuează nicăieri în ţară, ci doar la Constanţa.