streinu_cercel_.jpgManifestarea „Zilele Institutului Matei Balş”, care se desfăşoară începând de miercuri, la Bucureşti, aduce în atenţie câteva noutăţi, teme de mare interes, a declarat pentru AGERPRES prof. dr.Adrian Streinu Cercel.

Printre aceste noutăţi se numără utilizarea fagilor (viruşi) pentru parazitarea bacteriilor, terapii folosite în cazul unor infecţii rezistente la antibiotice, aplicarea cât mai bună a protocoalelor terapeutice pentru antibiotice şi antivirale în cazul hepatitelor, al infecţiei cu HIV, utilizarea geneticii moleculare pentru diagnostic.

Referindu-se la fagi, care se folosesc în tratarea unor infecţii cu bacterii multirezistente, specialistul a subliniat că aceştia vor contribui la descoperirea de noi terapii pentru acest tip de infecţii. Profesorul Adrian Streinu Cercel a evidenţiat importanţa geneticii moleculare pentru diagnosticul rapid, reliefând că se poate obţine un diagnostic în 8 ore în cazul sepsurilor severe şi institui tratamentul.


Manifestarea ”Zilele Institutului ‘Matei Balş'”, care se desfăşoară în perioada 13 – 16 octombrie, reuneşte specialişti din ţară dar şi din Spania, Belgia, Franţa, Israel, SUA. În deschiderea forumului ştiinţific a fost păstrat un moment de reculegere în memoria prof. dr. Mircea Angelescu, personalitate marcantă a şcolii medicale româneşti, participanţii evocând personalitatea reputatului profesor.AGERPRES