Câteva sute de medici din ţară participă, zilele acestea, la cea de-a V-a ediţie a simpozionului „Patologia respiratorie în practica medicală curentă”, care a început, joi, la Târgu-Jiu.
Profesorul universitar doctor Constantin Marica, vicepreşedinte al Societăţii Române de Pneumologie şi expert TB şi MDR al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în calitate de coordonator stiinţific al simpozionului, a vorbit despre importanţa temelor medicale discutate în cadrul acestuia, dar şi despre noutăţile celei de a V-a ediţii, care are ca temă „Evitarea diagnosticului tardiv în patologia cronică respiratorie”.
„Există o legătură între ceea ce facem noi, medicii specialişti pneumologi, şi medicii de familie. Primii la care se adresează pacienţii noştri sunt dânşii. Astfel, dânşii trebuie să vadă, dânşii trebuie să ia legătura cu noi.(..) Anul acesta, am redus secţiunea de TB la câteva cazuri clinice, în schimb, punem accent pe afecţiunile non TB: infecţiile respiratorii, bronşita cronică, cancerul bronho-pulmonar. O altă parte importantă se referă la reabilitarea bolnavilor pulmonari. Pe de altă parte, vom pune în practică şi câteva noutăţi în cadrul unor programe de genetică în cadrul TB-ului. Eu cred că simpozionul va avea un mare succes anul acesta pentru că s-a structurat în mai multe simpozioane şi, mai ales, pentru că suntem prezenţi aici specialişti din cel puţin cinci centre universitare din ţară”, a precizat Marica.
Totodată, el l-a felicitat pe fostul director al Spitalului de Pneumoftiziologie ‘Tudor Vladimirescu’ de la Dobriţa, în prezent manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, Tiberiu Tătaru, pentru efortul şi munca depusă în aducerea unităţii spitaliceşti în rândul celor mai căutate din ţară.
În context, Tiberiu Tătaru a declarat că este mulţumit de modul în care a decurs promovarea Spitalului de Pneumoftiziologie, unitatea ajungând să aibă un grad de adresabilitate a pacienţilor din alte judeţe de circa 12%, faţă de 3-4% cât era în anul 2009, la prima ediţie a simpozionului. „În 2009, când am început acest eveniment, ‘Patologia respiratorie în practica medicală curentă’, am avut un vis: am încercat să promovez Spitalul de Pneumoftiziologie ‘Tudor Vladimirescu’. În mare măsură, consider că am reuşit, pentru că am vrut să dezvoltăm colaborarea cu medicii de familie, lucru care consider că este o reuşită. Dacă în 2009 adresabilitatea către spitalul nostru a pacienţilor din alte judeţe era undeva la 4-5%, am ajuns astăzi la un procentaj de 12%. Aşadar ne mai despart doar 3 procente pentru a reuşi să ajungem la dezideratul major al conducerii Spitalului de Pneumoftiziologie ‘Tudor Vladimirescu’, acela de a deveni centru regional de diagnostic şi tratament. Cu siguranţă, la începutul anului viitor, pentru actuala conducere a spitalului aceasta va constitui un obiectiv major şi va trebui să îl ducă la îndeplinire”, a spus Tiberiu Tătaru.
Simpozionul este organizat de Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu, Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, alături de Societatea Română de Pneumologie – Secţiunea de Tuberculoză, Consiliul Judeţean Gorj, Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu şi compania de comunicare medicală Houston NPA. AGERPRES