sulina_spital.jpgConducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Tulcea aşteaptă din partea Ministerului de Sănătăţii aprobarea pentru transformarea centrului de sănătate din Sulina într-o „prelungire” a Unităţii de Primire Urgenţă a spitalului din municipiu, dispensarul TBC din oraşul Babadag, închis odată cu unitatea din Sulina, funcţionând din nou.

Înfiinţarea acestei unităţi la Sulina prin transformarea actualului centru de sănătate este singura soluţie viabilă pentru ca populaţia din cel mai estic oraş al ţării să poată beneficia în permanenţă de asistenţă medicală.

„Fiind o zonă specială şi având în vedere distanţa până la Tulcea, ne-am gândit să realizăm la Sulina o prelungire a secţiei UPU a spitalului. Am discutat deja cu primarul oraşului Sulina, Aurel Dimitriu, care s-a arătat deschis pentru finanţarea de la bugetul local a cheltuielilor reclamate de utilităţi, Ministerul Sănătăţii urmând să plătească salariile medicilor şi medicamentele pentru pacienţi. Soluţia aceasta a fost agreată inclusiv de Consiliul Judeţean şi aşteptăm un răspuns din partea Ministerului Sănătăţii”, a declarat joi directoarea SJU, Neviser Zaharcu.

Fostul centru de sănătate din Sulina a fost anul trecut transformat într-un centru de permanenţă, ca urmare a unei decizii de reorganizare a unităţilor spitaliceşti din România, în ciuda insistenţelor pe lângă ministerul de resort de a păstra statutul unităţii. În luna iulie a acestui an, medicii din Tulcea care asigurau serviciile din acest centru au declarat în timpul unei şedinţe desfăşurată la Prefectura judeţului că nu îşi pot îndeplini obligaţiile faţă de pacienţi.

„A fost un an dificil pentru toată lumea. Când am ajuns directoare la SJU (în luna iulie, nn), medicii din Tulcea care mergeau la Sulina nu îşi primiseră lefurile din luna aprilie. Or, în condiţiile existenţei centrului de permanenţă, ei nu numai că nu-şi primeau banii de la CAS, dar aveau obligaţia să susţină întreţinerea clădirii, să plătească utilităţile, dar şi asistentele medicale”, a menţionat directoarea SJU, Neviser Zaharcu.

În ceea ce priveşte situaţia Spitalului orăşenesc din Babadag, unitate care a fost reorganizată odată cu centrul din Sulina, directoarea SJU, Neviser Zaharcu, a menţionat că problema stringentă, respectiv funcţionarea Centrului TBC, a fost rezolvată.

„La Babadag, odată cu închiderea spitalului, s-a pus lacăt şi pe laboratorul TBC. Oraşul este unul foarte sărac, cu o densitate mai mare de populaţie romă care trăieşte într-o aglomeraţie şi în condiţii precare. Este o zonă în care incidenţa tuberculozei este o problemă. Dispensarul TBC funcţiona foarte bine şi l-am redeschis, iar pacienţii pot fi acum controlaţi radiologic şi de un medic pneumoftiziologic, pentru ca populaţia să nu renunţe la serviciile medicale din cauza sărăciei şi a distanţei mari până la Tulcea”, a menţionat directoarea SJU Tulcea, Neviser Zaharcu.

Potrivit sursei, în perioada următoare, la nivelul Consiliului Judeţean, se va analiza posibilitatea ca Spitalul orăşenesc Babadag să se redeschidă. AGERPRES