buc_spit_universitar.jpgLa Spitalul de Urgenţă Universitar au fost inaugurate, vineri, după renovare, patru departamente – departamentul ambulatoriu pentru oncologie, post operatorul care face parte din structura departamentului de Antestezie Terapie Intensivă, departamentul de dializă şi bucătăria.
Managerul unităţii, conf. dr. Cătălin Cârstoiu a declarat cu acest prilej că tot ceea ce s-a făcut a fost în beneficiul pacientului.

El a explicat că departamentul ambulatoriu pentru oncologie a fost necesar din cauza numărului crescut al celor afectaţi de cancer adăugând că se are în vedere completarea acestuia cu departamentul de radioterapie, care necesită însă anumite condiţii şi aprobări. Potrivit conf. dr. Cârstoiu costurile pentru amenajarea acestui departament au fost suportate de Ministerul Sănătăţii şi s-au situat în jurul sumei de 350.000 de euro în timp ce pentru post operatorul care face parte din structura departamentului de Antestezie Terapie Intensivă costurile MS au fost în valoare de 170.000 de euro.

Pentru consolidarea clădirii în care se află bucătăria spitalului costurile au fost în valoare de un milion de euro pentru amenajarea bucătăriei fiind alocate 300.000 de euro, din fonduri proprii. De asemenea, departamentul de dializă a fost reamenajat cu fonduri proprii, a adăugat conf. dr. Cârstoiu.

Acesta a arătat că între priorităţile conducerii spitalului se află finalizarea blocului operator şi înlocuirea reţelei electrice care nu mai face faţă consumatorilor.
Serviciul de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a primit de la patronul echipei Şahtior Doneţk, Ahmetov Rinat, un ecograf ultraperformant care permite efectuarea ecografiilor la patul bolnavului.

”Ecograful este unic în spital şi permite efectuarea ecografiilor pentru abdomen, ginecologice, cardiace, pentru vasele periferice”, a explicat conf. dr. Elena Copaciu, şef departament ATI .

De asemenea departamentul de Anestezie Terapie Intensivă beneficiază de un computer tomograf performant care permite realizarea a 64 de secvenţe simultan la o singură expunere.

Conf. dr. Gheorghe Iana, şeful secţiei Imagistică a precizat că aparatul permite o scurtare a duratei de expunere şi reducerea dozei pe pacient însă, a adăugat acesta, rămâne o problemă personalul insuficient.

Conf. dr. Cătălin Cârstoiu a spus că a fost încheiat un parteneriat de colaborare cu Centrul Medico Social „Sfântul Spiridon Vechi, pe bază de voluntariat, pentru asigurarea asistenţei medicale pentru pacienţii cu venituri reduse ai centrului care suferă de afecţiuni oncologice.

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanu a dăruit departamentului de oncologie, din partea Patriarhului Daniel, o icoană cu Sfântul Calinic de la Cernica, care va fi ocrotitorul secţiei.

La eveniment au fost prezenţi secretarii de stat din Ministerul Sănătăţii, Alexandru Rafila şi Florian Bodog, invitaţi de la alte instituţii sanitare, medici. Un sobor de preoţi au ţinut o slujbă de sfinţire a noilor departamente. AGERPRES