La Spitalul Orăşenesc din Filiaşi s-a efectuat, marţi, prima intervenţie chirurgicală laparoscopică, aceasta fiind supravegheată de prof.dr.Irinel Popescu, care a acordat sprijin în dotarea spitalului cu o trusă laparoscop provenită dintr-o donaţie din partea firmei Karl Storz. Născut în oraşul Filiaşi, prof.dr.Irinel Popescu a afirmat, înainte de a intra în sala de operaţie, că acest spital are o tradiţie de peste 100 de ani, iar prima dată când a intrat în această unitate spitalicească a fost în urmă cu 44 de ani, ca student în practica de vară.

„Spitalul de aici are o lungă tradiţie: faptul că Filiaşul a avut spital încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea spune mult despre potenţialul acestei localităţi. Eu am intrat prima dată în acest spital în 1971, ca student în practica de vară, deci sunt 44 de ani de atunci. Clădirea era şi la chirurgie lucrau doctorii Scafa şi Costache, care au făcut istorie în chirurgia Filiaşului. Deci Filiaşul are şi o anumită tradiţie chirurgicală. Azi, odată cu apariţia chirurgiei laparoscopice, o bună parte din intervenţii se fac prin această metodă şi secţiile de chirurgie încearcă să se doteze toate cu aparatură specifică care implică anumite investiţii”, a spus prof. dr. Irinel Popescu.

Potrivit acestuia în Spitalul din Filiaşi, doctorul Sorin Scurtu, are pregătirea necesară pentru a efectua operaţii laparoscopice, afirmând că este dispus să acorde sprijin personalului de aici pentru a se perfecţiona. „Pacienta care trebuie să fie operată aştepta să fie operată laparoscopic, pentru că ştia că în secolul XXI nu se mai operează deschis şi de aceea amâna singură operaţia, chiar dacă pentru sănătatea ei poate că era un pic riscant. Din partea firmei Storz e un dar de generozitate faţă de chirurgia românească şi mă bucur că a fost ales spitalul din Filiaşi, mai ales că afectiv sunt implicat în tot acest proces. Lucrul cel mai important este că laparoscopia nu se face singură. Chiar şi cu cele mai performante truse din lume, totuşi e nevoie de un chirurg care să ştie să efectueze operaţia şi care să aibă o pregătire specifică în laparoscopie şi mă bucur că la Spitalul din Filiaşi există un astfel de chirurg care de aici încolo, mai ales că are trusa pe care şi-a dorit-o, o va fructifica din plin şi va efectua numeroase operaţii care altfel trebuiau trimise la Craiova sau la Bucureşti sau în alte părţi”, a spus prof.dr.Irinel Popescu.
La rândul său, dr. Sorin Scurtu a afirmat că pacienta care urma să fie operată are 54 de ani şi suferă de colecistită cronică. „Pacienta a venit de mai multe ori la noi la urgenţă cu colici biliare, dar a refuzat intervenţia clasică care i s-a propus, optând pentru intervenţia laparoscopică. Vorbind cu domnul profesor şi ştiind că are dorinţa să ne ajute, am discutat şi cu pacienta şi a spus că este dispusă să aştepte ziua de azi pentru intervenţia chirurgicală. Sunt mai mulţi pacienţi care au optat să se ducă către centrele universitare pentru intervenţiile laparoscopice şi era păcat să nu avem şi aici un astfel de aparat (…) Anual, sunt circa 150-200 de persoane care veneau la noi pentru intervenţii chirurgicale şi alegeau să meargă către centrele universitare, pentru că aici nu aveam laparoscop”, a spus dr. Sorin Scurtu.

Primarul oraşului Filiaşi, Nicolae Stăncioi, a afirmat că de mai mult timp autorităţile locale îşi propuseseră să achiziţioneze un laparoscop, însă nu au existat fonduri la bugetul local. „Firma Storz a donat Spitalului Orăşenesc Filiaşi un aparat complet. Noi aveam de gând să achiziţionăm un astfel de aparat din fonduri proprii de la bugetul local, însă de fiecare dată ne-am lovit de lipsa fondurilor băneşti. Domnul doctor Sorin Scurtu din momentul în care a ajuns la Filiaşi mi-a cerut în permanenţă să îi aduc un asemenea aparat. Iată că azi avem un aparat în oraşul Filiaşi”, a spus Stăncioi, care i-a înmânat reprezentantului firmei Storz, Cristian Turcu, titlul de Cetăţean de onoare al oraşului Filiaşi, iar prof.dr.Irinel Popescu, o cheie a oraşului.

Spitalul din Filiaşi este cunoscut ca Spitalul Filişanilor, fiind o donaţie făcută în urmă cu peste 100 de ani de boierul Filişanu comunităţii din această parte a judeţului Dolj. Spitalul are 154 de paturi, din care 25 sunt la secţia de chirurgie şi funcţionează în subordinea CL Filiaşi şi a CJ Dolj. AGERPRES