farmapractic_sovata.jpgÎn intervalul 24-26 februarie 2012 s-a desfăşurat la Hotel Danubius Health&Spa Resort din Sovata cea de-a IX-a ediţie a Simpozionului Farma Practic, organizat de către Houston, companie independentă de comunicare şi organizare evenimente. Acţiunea a reunit peste 200 de farmacişti şi asistenţi de farmacie din judeţele Braşov, Covasna şi Harghita.

Evenimentul a fost coordonat de către Prof. Univ. Dr. Anca Buzoianu, decan al Facultăţii de Medicină „Iuliu Haţieganu” Cluj. Programul conferinţei a fost structurat pe două zile, reuşind astfel să ofere un cadru propice de comunicare şi schimb de feedback între participanţi şi lectori.

Printre lectorii care au susţinut prezentări în cadrul evenimentului s-au numărat: Dr. Rareş Bârlă, Farm Sp. Geza Horvath, Prof. Dr. Horaţiu Boloşiu, Farm Pr. Dr. Speranţa Iacob, Dr. Simion Balteş, Farm. Sp. Adelaida Haiduc, Prof. Asoc. Dr. Nicolae Calomfirescu, Dr. Ioan Mureşan, Lector Univ. Dr. Olivia Timnea, Farm. Rodica Aluaş, Conf. Dr. Paul Porr, Farm. Ioana Cacovean şi Dr. Adrian Cacovean.

Colaborarea farmacist-medic de familie a constituit una dintre temele abordate în cursul prezentărilor, generând numeroase dezbateri. “Interacţiunea dintre medic, farmacist şi asistent de farmacie în cadrul evenimentelor dedicate este esenţială. De fapt această activitate de a pune împreună farmacişti, medici şi asistenţi de farmacie trebuie continuată şi trebuie crescută pentru că de fapt echipa este formată din pacientul cu nevoie, medicul cu diagnostic şi prescripţie şi farmacistul cu ajuto. Relaţia în acest triunghi va putea fi îmbunătăţită prin comunicare clară, pertinentă şi prin informaţii exacte, iar din păcate în ecuaţia aceasta triunghiulară trebuie să introducem un alt element, adică folclorul, internetul şi alte informaţii pentru pacient. Ori atâta timp cât pacienţii noştri se duc mai repede la un prieten sau la internet decât să meargă la doctor pentru consult, atunci relaţia va avea de suferit, pacientul va avea de suferit atât medical cât şi financiar”, a declarat Prof. Dr. Nicolae Calomfirescu.

Simpozionul a oferit tuturor celor care au participat atât informaţii legate de afecţiuni şi produse nou lansate pe piaţă, cât şi teme de actualitate precum colaborarea dintre medic, farmacist, pacient şi importanţa unei bune coordonări manageriale în farmaciile de lanţ şi cele independente.

Prof. Dr. Anca Buzoianu de la UMF “Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca a susţinut o prezentare pe larg cu privire la impactul farmacoterapiei în sarcină si lactaţie. Statisticile arată că folosirea medicaţiei în sarcină şi pe durata alăptării este mai frecventă decat se credea, estimându-se că 50% dintre gravide folosesc minimum 4 medicamente pe perioada sarcinii (Mitchell et al -2011). Este recomandabil însă ca medicamentele să fie luate la indicaţia medicului chiar dacă majoritatea produselor necesare în sarcină sunt sigure din punct de vedere al administrării. Organismele de reglementare în domeniul medicamentului au elaborat ghiduri privind clasificarea medicamentelor în funcţie de posibilele reacţii adverse asupra sarcinii si fătului, monitorizarea sistematică şi continuă pre-, intra- şi postpartum fiind obligatorie.

Dr. Rareş Bârlă a demonstrat importanţa folosirii produselor combinate, cu multiple componente active, în tratamentul anemiilor, medicamente care să adreseze toate deficitele instalate în diferite condiţii cum ar fi o alimentaţie inadecvată, malabsorbţia, hemoragiile de diferite cauze, anemiile post-medicamentoase.

O prezentare care a generat un deosebit interes a fost cea susţinută de Prof. Dr. Horaţiu Boloşiu, de la UMF “Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca, despre medicamentele generice şi biosimilare, evidenţiindu-se clar diferenţa dintre substanţele medicamentoase produse prin sinteză chimică şi cele rezultate în urma aplicării tehnologiilor de bioinginerie. Dacă genericele sunt considerate copii fidele, usor de reprodus în condiţii normale, ale unor molecule chimice, biosimilarele sunt „urmaşe” ale medicamentelor produse prin biotehnologie, “versiuni aprobate oficial ale unei molecule biologice originare, puse pe piaţă pe baza pretenţiei de avea proprietăţi similare acesteia”, dupa cum reflectă chiar definiţia oficiala a acestei categorii de medicamente. A fost menţionată de asemenea poziţia organismelor de reglementare în domeniul medicamentelor faţă de generice şi biosimilare ca şi impactul economic al folosirii acestora în practica medicală.
“Farmaciştii fără frontiere“ este o organizaţie care a fost fondata în 1999 la Cluj Napoca, de către farmacişti români care au participat la acţiunile organizaţiei internaţionale “Pharmaciens sans frontières”. Farm. Mihaela Mazăre a prezentat programul social pe care îl derulează, incluzând distribuirea de medicamente primite prin ajutor intern sau internaţional în spitale, orfelinate, dispensare medicale urbane şi rurale, ca şi acţiuni de educaţie sanitară în rândul populaţiei.

“Evaluarea farmacistului – componentă a sistemului de asigurare a calităţii“, prezentare susţinuta de Farm. principal Speranţa Iacob, de la Colegiul Framaciştilor Cluj, a constituit unul dintre punctele de maxim interes pentru farmaciştii si asistenţii de farmacie prezenţi la eveniment. Sistemul de asigurare a calitaţii are o acoperire naţională şi include standardele de performanţă, criteriile şi procedura de evaluare a activitaţii profesionale a farmaciştilor, elaborate în conformitate cu legislaţia farmaceutică în vigoare la nivel naţional.

În aceeaşi linie a managementului farmaciei comunitare şi a principalelor orientări de marketing în anul 2012, se înscrie şi prezentarea d-nei Farm. Adelaida Haiduc, Colegiul Farmaciştilor Cluj, ocazie de trecere în revistă a legislaţiei care reglementează activitatea celor aproximativ 7000 de farmacii comunitare din România. Contextul socio-economic actual impune o abordare antreprenorială a managementului farmaciei, cunoaşterea principiilor financiare, de marketing şi de administrare a resurselor umane, care să asigure un grad înalt de profesionalism şi o dezvoltare profitabilă a farmaciilor independente.

Farm. specialist Geza Horvath, din Reghin, a susţinut o sesiune interactivă în cadrul căreia a abordat 13 teme – provocări, pentru farmacia de circuit deschis. Participanţii la această sesiune au avut ocazia să-şi verifice cunoştintele cu privire la câteva dintre cele mai importante interacţiuni medicamentoase, dar şi cu privire la produse derivate ale gemoterapiei, care pot înlocui cu succes medicamentele de sinteză în afecţiuni frecvente ca infecţiile urinare, respiratorii, stările depresive sau tulburările endocrine.

Într-o manieră mai puţin formală, Prof. Dr. Nicolae Calomfirescu a abordat problema terapiei disfuncţiei erectile, a principalelor “mituri” care însoţesc percepţia publicului în general, dar mai ales a persoanelor care suferă de această afecţiune, subestimată din punct de vedere al impactului asupra vieţii personale şi sociale a acestora.

Alte afecţiuni frecvente si actualitaţi in cea ce priveste abordarea lor farmacologică au fost tratate în prezentările Conf. Dr. Camil-Eugen Vari, UMF Targu Mures – despre terapia antihipertensivă, Conf. Dr. Paul Porr, Spitalul Judeţean Sibiu – despre deficitul de magneziu, estimat a afecta în prezent 75% dintre adulţi si a Dr. Adrian Cacovean, Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea – care a trecut în revistă principalele direcţii în terapia modernă a varicelor, afecţiune profesională frecvent întâlnită în rândul farmaciştilor şi asistenţilor de farmacie.

Evenimentul a fost creditat EFC fiind acordate 12 puncte pentru asistenţii de farmacie, respectiv 16 pentru farmacişti. Următoarele ediţii Farma Practic sunt organizate la Poiana Braşov – Hotel Alpin, după cum urmează:

– Ediţia X 16-18 martie 2012, dedicată farmaciştilor şi asistenţilor de farmacie din judeţele Maramureş, Cluj, Bistriţa Năsăud

– Ediţia XI 30 martie-1 aprilie 2012, dedicată farmaciştilor şi asistenţilor de farmacie din judeţele Teleorman, Olt, Argeş, Vâlcea, Dolj, Gorj.